Reklama

Reklama

Babka makowo-dyniowa

Ciasto idealne na niedzielne popołudnie

Składniki - ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka suchego maku
  • 2 szklanki startej drobno dyni
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru pudru
  • 10 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Składniki - lakier

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 12 łyżek wody

Sposób przygotowania

1. Z podgrzanego mleka, drożdży, łyżki cukru pudru i mąki przygotuj zaczyn, odstaw. Dodaj jaja, olej, cukier puder, dynię, mak, przesianą mąkę i sól. Wyrabiaj. 

2. Ciasto przełóż do formy, piecz godzinę w temp. 180 st. C. Cukier utrzyj z wodą, lukrem udekoruj ostudzone ciasto. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje