Babka na popołudnie

Pachnąca i krucha. Nic, tylko jeść!

Babka z porzeczkami
Babka z porzeczkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Daktyle przetnij na połówki  i wyjmij pestki. Zmiksuj je  na gładką masę. Jajka umyj, osusz, rozbij, oddziel żółtka od białek. Owoce umyj, osącz i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Mąki przesiej razem z sodą i solą. Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Foremkę z kominem nasmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą. 

2. Białka ubij na pianę. Masło zmiksuj z solą. Nadal miksując, dodaj żółtko, miksuj minutę. Tak samo dodaj kolejne 3 żółtka. Na końcu domieszaj masę daktylową lub cukier oraz pianę z białek. 

3. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki. Wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny, do "suchego patyczka". Wyjmij foremkę z piekarnika i zostaw ciasto do ostygnięcia. Wyjmij na paterę, oprósz cukrem pudrem i obłóż owocami.

Przepis na babeczki marchewkoweInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas