Babka na popołudnie
Pachnąca i krucha. Nic, tylko jeść!

Składniki
- 20-30 dag mieszanych owoców: malin, borówek, kolorowych porzeczek
- po 15 dag mąki pszennej tortowej i ziemniaczanej
- 5-6 łyżek świeżych daktyli lub 15 dag cukru
- 4 jajka
- 25 dag miękkiego masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- masło i bułka tarta do foremki
Sposób przygotowania
1. Daktyle przetnij na połówki i wyjmij pestki. Zmiksuj je na gładką masę. Jajka umyj, osusz, rozbij, oddziel żółtka od białek. Owoce umyj, osącz i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Mąki przesiej razem z sodą i solą. Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Foremkę z kominem nasmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą. 2. Białka ubij na pianę. Masło zmiksuj z solą. Nadal miksując, dodaj żółtko, miksuj minutę. Tak samo dodaj kolejne 3 żółtka. Na końcu domieszaj masę daktylową lub cukier oraz pianę z białek. 3. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki. Wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny, do "suchego patyczka". Wyjmij foremkę z piekarnika i zostaw ciasto do ostygnięcia. Wyjmij na paterę, oprósz cukrem pudrem i obłóż owocami.