Babka na winie
Z czekoladą.
Składniki:
- 450 g gorzkiej czekolady
- 300 g migdałów
- 200 g masła
- Sól
- Opakowanie cukru waniliowego
- 300 g cukru
- 5 jajek
- 300 g mąki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 50 ml czerwonego wina
- Pół łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- skorka starta z 1 pomarańczy
- 50 g białej czekolady
- 20 g tłuszczu kokosowego
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
- tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
300 g gorzkiej czekolady grubo posiekać i roztopić w gorącej kąpieli, nieco ostudzić. Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, posiekać.
Tłuszcz, sól, cukier waniliowy i cukier wyrobić za pomocą robota kuchennego na puszysta masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać czekoladę i wino, a następnie migdały, przyprawy i skórkę pomarańczową. Ciasto nałożyć do formy na babę (ok 2 l.) i piec w temp. 175 st. C przez 45-55 minut. Wyjąć z piekarnika, a po 15 minutach wybić z formy. Białą czekoladę i 150 g ciemnej czekolady (oddzielnie) pokroić i roztopić w gorącej kąpieli. Do białej dodać 5 g tłuszczu kokosowego, do ciemnej 15 g. Dekorować babę ciemną i jasną polewą. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.