Babka parzona

Nietypowy sposób przygotowania sprawia, że ciasto jest wyjątkowo lekkie i puszyste.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki (15 dag) cukru
  • 6 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 żółtek
  • rdzeń zeskrobany z 1/2 laski wanilii
  • 3/4 kostki (15 dag) masła
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 opakowanie gęstego gotowego lukru

Reklama

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj go ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Masło stop, wystudź. Resztę mleka zagotuj. Zalej nim pół pozostałej mąki i dobrze wymieszaj.

Jajka wbij do szklanej miseczki. Dodaj żółtka oraz pozostały cukier. Postaw nad garnkiem z parującą wodą i ucieraj, aż masa będzie puszysta. Do zaparzonej mlekiem mąki dodaj zaczyn, masę jajeczną, resztę mąki, rdzeń wanilii oraz skórkę z cytryny. Wyrób ciasto.

Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki, dolej stopione masło. Ponownie wyrób ciasto. Przykryj naczynie i odstaw na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce. Foremkę na babkę (z kominkiem) dokładnie posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Przełóż do przygotowanej foremki. Odstaw jeszcze na 30 minut. Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 50 minut. Lukier stop według przepisu na opakowaniu. Polej wierzch babki i odstaw do zastygnięcia.

Dowiedz się więcej na temat: jaja

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje