Babka parzona
Nietypowy sposób przygotowania sprawia, że ciasto jest wyjątkowo lekkie i puszyste.

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki (15 dag) cukru
- 6 dag drożdży
- 2 jajka
- 5 żółtek
- rdzeń zeskrobany z 1/2 laski wanilii
- 3/4 kostki (15 dag) masła
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 opakowanie gęstego gotowego lukru
Przygotowanie:
Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj go ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Masło stop, wystudź. Resztę mleka zagotuj. Zalej nim pół pozostałej mąki i dobrze wymieszaj.
Jajka wbij do szklanej miseczki. Dodaj żółtka oraz pozostały cukier. Postaw nad garnkiem z parującą wodą i ucieraj, aż masa będzie puszysta. Do zaparzonej mlekiem mąki dodaj zaczyn, masę jajeczną, resztę mąki, rdzeń wanilii oraz skórkę z cytryny. Wyrób ciasto.
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki, dolej stopione masło. Ponownie wyrób ciasto. Przykryj naczynie i odstaw na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce. Foremkę na babkę (z kominkiem) dokładnie posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Przełóż do przygotowanej foremki. Odstaw jeszcze na 30 minut. Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 50 minut. Lukier stop według przepisu na opakowaniu. Polej wierzch babki i odstaw do zastygnięcia.