Babka szafranowa
Niteczki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj szczyptę soli.
Składniki na 12 porcji:
- 50 dag mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 20 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 ml mleka
- 8 żółtek
- 25 dag masła
- 30 ml spirytusu po szczypcie szafranu i soli
- tłuszcz i mąka do formy
Sposób przygotowania:
1. Niteczki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj szczyptę soli. Zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, wsyp łyżkę cukru, wlej połowę mleka, przemieszaj z odrobiną mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Masło stop, wystudź
2. Gdy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko, dołóż żółtka. Wyrób ciasto. Pod koniec dolej masło oraz szafran. Ciasto ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ładnie wyrośnie, ponownie je zagnieć.
3. Formę posmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem. Przykryj i pozostaw w cieple, aby podrosło. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz 50 minut. Ew. oprósz cukrem pudrem i podawaj z konfiturą z wiśni.