Babka ucierana z jabłkami

Lekki deser na bazie jogurtu

Czas przyrządzenia: 20 min + pieczenie + studzenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2/3 szkl. + 2 łyżki jogurtu waniliowego
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • ew. rajskie jabłuszka do dekoracji
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania

1. Formę z kominkiem (o śr. 25 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temp. 180ºC (góra i dół). Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Połącz z olejem oraz 2/3 szkl. jogurtu. 

2. Do osobnej miseczki przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do wymieszanych wcześniej płynnych składników. Dodaj pokrojone jabłko. Lekko przemieszaj łyżką. 

3. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Babkę wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 minut. Studź w foremce 15-20 minut, potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw od całkowitego wystudzenia. Pozostałe 2 łyżki jogurtu wymieszaj z cukrem pudrem. Utrzyj na gładki lukier. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dodaj do niego 1 łyżeczkę wrzątku. Wystudzone ciasto oblej lukrem. Ew. udekoruj połówkami rajskich jabłuszek. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje