Babka ucierana z jabłkami
Lekki deser na bazie jogurtu
Sposób przygotowania
1. Formę z kominkiem (o śr. 25 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temp. 180ºC (góra i dół). Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Połącz z olejem oraz 2/3 szkl. jogurtu.
2. Do osobnej miseczki przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do wymieszanych wcześniej płynnych składników. Dodaj pokrojone jabłko. Lekko przemieszaj łyżką.
3. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Babkę wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 minut. Studź w foremce 15-20 minut, potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw od całkowitego wystudzenia. Pozostałe 2 łyżki jogurtu wymieszaj z cukrem pudrem. Utrzyj na gładki lukier. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dodaj do niego 1 łyżeczkę wrzątku. Wystudzone ciasto oblej lukrem. Ew. udekoruj połówkami rajskich jabłuszek.