Babka waniliowo-kakaowa
Na deser dla całej rodziny!

Składniki
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 20 dag masła
- 30 dag orzechów
- 20 dag ciemnych winogron
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 25 dag serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Orzechy posiekaj. Jajka zmiksuj z cukrami. Masło roztop. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej do masła i wymieszaj. Połącz z jajkami, zmiksuj. Masę podziel. Do jednej części dodaj kakao, orzechy i winogrona. 2. Do natłuszczonej formy wlej jasną część ciasta, a na nią ciemną. Piecz godzinę w temp. 180°C. Serek zmiksuj z cukrem, wyłóż na wierzch i posyp orzechami.