Babka ziemniaczana
Pyszna babka bakaliowa, która długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- Sól
- 50 g suszonych moreli
- 5 jaj
- Skórka starta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka rumu
- 150 g cukru
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 25 g grysiku
- 50 g cukru pudru
- Tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Jajka rozdzielić. Żółtka, skórkę z cytryny, rum i cukier ubić za pomocą robota kuchennego. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, zmieszać z orzechami, morelami i grysikiem i dodać do żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wmieszać do masy. Ciasto umieścić w przygotowanej formie (ok. 1 l.) piec w 200 st. C przez 1 godzinę, oprószyć cukrem pudrem.