Babka ziemniaczana

Pyszna babka bakaliowa, która długo zachowuje świeżość.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • Sól
  • 50 g suszonych moreli
  • 5 jaj
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka rumu
  • 150 g cukru
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 25 g grysiku
  • 50 g cukru pudru
  • Tłuszcz i bułka tarta  do formy

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Jajka rozdzielić. Żółtka, skórkę z cytryny, rum i cukier ubić za pomocą robota kuchennego. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, zmieszać z orzechami, morelami i grysikiem i dodać do żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wmieszać do masy. Ciasto umieścić w przygotowanej formie (ok. 1 l.) piec w 200 st. C przez 1 godzinę, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas