Bajaderki
Najczęściej przygotowuje się je z kawałków ciasta lub, tak jak w przypadku naszej propozycji, z herbatników, stanowiących bazę i dodatków. Rezultaty zawsze są zachwycające.

Składniki
- 600 g klasycznych herbatników (6 małych opakowań)
- 1/3 szklanki cukru (może być trzcinowy)
- 1/2 szklanki wody
- 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
- 2-3 łyżki kakao
- 1/2 kostki margaryny
- 1 duża garść rodzynków
- zapach rumowy do ciast
- kolorowa posypka
- wiórki kokosowe
Rodzynki opłukujemy, umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącą wodą. Moczymy ok. 30 minut, osączamy. 100 g herbatników kruszymy na mniejsze kawałki (by było łatwiej je zblendować) i blendujemy je na proszek. Pozostałe 500 g herbatników tylko kruszymy. W garnku zagotowujemy wodę z margaryną i cukrem, dodajemy trzy łyżki kakao, mieszamy powstałą masę. Do masy dodajemy dżem, namoczone rodzynki, zapach do ciast, pokruszone herbatniki i herbatniki zmienione na proszek.Z masy formujemy niewielki kuleczki, obtaczamy je w posypce (możemy obsypać je dodatkowo wiórkami kokosowymi i odrobiną kakao).Wstawiamy kulki do lodówki na całą noc.