Bajaderki

Najczęściej przygotowuje się je z kawałków ciasta lub, tak jak w przypadku naszej propozycji, z herbatników, stanowiących bazę i dodatków. Rezultaty zawsze są zachwycające.

Na jednej sztuce poprzestać trudno
Na jednej sztuce poprzestać trudno123RF/PICSEL

Rodzynki opłukujemy, umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącą wodą. Moczymy ok. 30 minut, osączamy. 

100 g herbatników kruszymy na mniejsze kawałki (by było łatwiej je zblendować) i blendujemy je na proszek. Pozostałe 500 g herbatników tylko kruszymy. 

W garnku zagotowujemy wodę z margaryną i cukrem, dodajemy trzy łyżki kakao, mieszamy powstałą masę. 

Do masy dodajemy dżem, namoczone rodzynki, zapach do ciast, pokruszone herbatniki i herbatniki zmienione na proszek.

Z masy formujemy niewielki kuleczki, obtaczamy je w posypce (możemy obsypać je dodatkowo wiórkami kokosowymi i odrobiną kakao).

Wstawiamy kulki do lodówki na całą noc.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas