Bajaderki
Najczęściej przygotowuje się je z kawałków ciasta lub, tak jak w przypadku naszej propozycji, z herbatników, stanowiących bazę i dodatków. Rezultaty zawsze są zachwycające.
Rodzynki opłukujemy, umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącą wodą. Moczymy ok. 30 minut, osączamy.
100 g herbatników kruszymy na mniejsze kawałki (by było łatwiej je zblendować) i blendujemy je na proszek. Pozostałe 500 g herbatników tylko kruszymy.
W garnku zagotowujemy wodę z margaryną i cukrem, dodajemy trzy łyżki kakao, mieszamy powstałą masę.
Do masy dodajemy dżem, namoczone rodzynki, zapach do ciast, pokruszone herbatniki i herbatniki zmienione na proszek.
Z masy formujemy niewielki kuleczki, obtaczamy je w posypce (możemy obsypać je dodatkowo wiórkami kokosowymi i odrobiną kakao).
Wstawiamy kulki do lodówki na całą noc.