Śniadanie bez pieczywa? Tak wygląda poranek w japońskim stylu
Kanapki, płatki z mlekiem albo jajka. To najczęściej pojawia się na śniadanie w polskich domach. Warto jednak zwrócić uwagę na inne kuchnie świata, które oferują o wiele smaczniejsze i bardziej kreatywne rozwiązania. Jeśli szukamy nowego sposobu na śniadanie, które dodatkowo wesprze nasze zdrowie, powinniśmy zajrzeć do kuchni japońskiej. Kryje wiele niespodzianek, które będziemy mogli wykorzystać każdego dnia.

Spis treści:
Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Warto zwrócić uwagę na pewne rozwiązania, jakie wykorzystuje szczególnie kiedy szukamy nowych, ciekawych sposobów na przygotowanie posiłków. Nie tylko są mniej kaloryczne niż doskonale znane nam opcje, ale również są smakowite.
Charakterystyka japońskiego śniadania. Co je się zamiast pieczywa?
Mimo że kuchnia japońska zwykle kojarzy nam się z sushi, w rzeczywistości jest o wiele bardziej różnorodna i ciekawa. Przede wszystkim charakteryzuje się prostotą oraz szacunkiem do naturalnej formy i smaku składników. Bazuje głównie na świeżości, sezonowości oraz umiarze, zarówno pod względem ilości, jak i sposobie przygotowania potraw. Z tego powodu króluje w niej gotowanie, gotowanie na parze, grillowanie oraz lekkie i krótkie smażenie. Przyprawy są delikatne w smaku i nie dominują w potrawach, jedynie podkreślają aromat elementów dania.
Najlepiej możemy zobaczyć to na przykładzie tradycyjnych japońskich śniadań. W odróżnieniu od zachodnich standardów nie znajdziemy tam płatków z mlekiem czy słodkich drożdżówek. To pełnowartościowy posiłek, który dla niektórych może bardziej przypominać obiad niż śniadanie. Zwykle złożone jest przynajmniej z kilku elementów oraz wyrazistych w smaku dodatków. Zazwyczaj jedna z potraw podawana jest na ciepło - najczęściej lekka zupa miso. Oprócz tego znajdziemy w nim ryż, tofu podane na różne sposoby, omlety i fermentowane warzywa.
Typowe składniki japońskiego śniadania
Geniusz japońskiego śniadania polega na tym, że jest doskonale zbilansowane. Znajdziemy w nim zdrowe węglowodany, białko, błonnik, a także witaminy i probiotyki. Jest to lekkostrawny i dobrze zbilansowany posiłek, który można złożyć zaledwie w kilka minut każdego dnia.
Japońskie śniadanie składa się z wielu elementów. Są one przygotowane w prosty sposób - najczęściej po prostu ugotowane albo delikatnie przysmażone. Co więcej, można je przygotować jednego dnia, a w kolejne po prostu odgrzewać i komponować na różne sposoby. W japońskim śniadaniu znajdziemy:
- biały gotowany ryż,
- grillowaną albo wędzoną rybę,
- omlet z jajek,
- fermentowaną soję natto,
- marynowane i kiszone warzywa (ogórki, rzodkiewki),
- tofu (marynowane, podawane na zimno albo ciepło),
- wodorosty nori,
- zielona herbata.

Dlaczego warto spróbować japońskiego śniadania?
Japońskiego śniadania warto spróbować nie tylko ze względu na ciekawość. W przeciwieństwie do dobrze znanych nam zachodnich śniadań jest lekkie i sycące. Dodaje energii na długi czas, jednocześnie nie obciążając żołądka. Jest to doskonały sposób na zbilansowany posiłek - ryż jest źródłem węglowodanów, jajka, ryba albo tofu dostarczają nam białka, a warzywa i zupa miso wspomagają trawienie. Dodatkowo fermentowane produkty wspierają mikroflorę jelitową. Zamiast kawy warto skusić się na zieloną herbatę, która tak samo dodaje energii, ale dodatkowo zapewnia nam porządną dawkę antyoksydantów z rana.
Jak przygotować japońskie śniadanie w domu?
Warto pamiętać, że japońskie śniadanie to nie tylko zmodyfikowany jadłospis. To również inne podejście do jedzenia. Kuchnia japońska uczy nas celebrować posiłek i zachęca do jedzenia z uwagą, spokojem oraz szacunkiem do produktów. Z tego powodu każdego dnia warto poświęcić odrobinę czasu więcej, aby w spokoju cieszyć się śniadaniem.

Przygotowanie tradycyjnego japońskiego śniadania w domu wcale nie jest trudne - kluczem jest prostota oraz dobre składniki. Możesz zacząć od ugotowania ryżu - warto zrobić to wieczorem, a rano jedynie go podgrzać. Dzień wcześniej możesz również przygotować zupę miso, czyli prosty bulion, który składa się z płatków bonito, wodorostów kombu i pasty miso. Należy do niej dodać również pokrojone w paski tofu oraz wodorosty wakame.
Na patelni dzień wcześniej możesz ugrilować kawałek łososia z odrobiną soli. Rano z kolei możesz usmażyć jajka w formie delikatnie słodkiego omletu. Aby pięknie się prezentowały, wystarczy, że przed podaniem zwiniesz omlet w rulon i pokroisz w paski. Do talerza dodaj również marynowane albo świeże warzywa pokrojone w paski. Jeśli chcesz ćwiczyć uważność, możesz wykorzystać do jedzenia pałeczki. Całość zwieńcz kubkiem gorącej zielonej herbaty - w taki sposób będziesz mieć pewność, że dobrze zacząłeś dzień.
Źródło: fabrykasily.pl, oyakata.com.pl