Śniadanie bez pieczywa? Tak wygląda poranek w japońskim stylu

Agnieszka Tkacz

Japońskie śniadanie przygotujesz w domu. Wystarczy, że będziesz pamiętał o tych składnikach
Japońskie śniadanie przygotujesz w domu. Wystarczy, że będziesz pamiętał o tych składnikachleungchopan123RF/PICSEL

Charakterystyka japońskiego śniadania. Co je się zamiast pieczywa?

Zobacz również:

Typowe składniki japońskiego śniadania

  • biały gotowany ryż,
  • grillowaną albo wędzoną rybę,
  • omlet z jajek,
  • fermentowaną soję natto,
  • marynowane i kiszone warzywa (ogórki, rzodkiewki),
  • tofu (marynowane, podawane na zimno albo ciepło),
  • wodorosty nori,
  • zielona herbata.
Młoda kobieta w jasnym swetrze siedzi przy stole i spożywa posiłek pałeczkami, przed nią znajduje się miska ryżu i zestaw tradycyjnych dań, pomieszczenie utrzymane w ciepłych barwach.
Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecieCanva Pro / Karolina BurdaINTERIA.PL

Dlaczego warto spróbować japońskiego śniadania?

Jak przygotować japońskie śniadanie w domu?

Zestaw tradycyjnych japońskich potraw składający się z białego ryżu w misce, miso zupa w czarnej misce, marynowane warzywa w małej zielonej miseczce oraz ryba na osobnym talerzu, całość podana na drewnianej tacy.
 japońskie śniadanie to nie tylko zmodyfikowany jadłospisCanva ProINTERIA.PL

Zobacz również:

"Polacy za granicą": Ma pod sobą ponad 500 pracowników. „Nietutejsza twarz pomaga”Polsat Play