Bajaderki poświąteczne
Sposób na wykorzystanie resztek ciast, które zostały nam po świętach. W prosty sposób można wyczarować z nich smakowite i efektowne bajaderki.

Składniki
- 500 g resztek suchych ciast typu murzynek, zebra (bez kremu)
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka konfitury (np. wiśniowej)
- 5 herbatników
- garść orzechów, rodzynki
- wiórki kokosowe do obtoczenia
- 4 łyżki kakao
- aromat do ciast, np. rumowy
- 1 czekolada
1. Herbatniki i kawałki ciast kruszymy w misce. Orzechy siekamy, dodajemy do całości razem z konfiturą, kakao, aromatem i rodzynkami.2. Do zawartości miski dodajemy dwie łyżki mleka, mieszamy. Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki.3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zanurzamy w niej kuleczki, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Odstawiamy, a następnie chłodzimy.