Reklama

Reklama

Bakaliowiec na gryczanym miodzie

Proste i szybkie ciasto z odrobiną miodu gryczanego, który nada mu niepowtarzalnego smaku. Świetny dodatek do kawy i herbaty.

Czas przyrządzenia: 30 min + pieczenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • po 1 i 1/5 szkl. mąki pszennej i mąki żytniej
  • 15 dag masła
  • 25 dag miodu gryczanego
  • 1 szkl. posiekanych bakalii (śliwki, morele, orzechy, figi, smażona skórka pomarańczowa)
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. kefiru
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mąki pszennej do posypania bakalii
  • tłuszcz i tarta bułka do foremki

Sposób przygotowania:

1. Masło oraz miód przełóż do rondelka, postaw na małym  płomieniu i mieszając, podgrzewaj, aż się stopią. Odstaw do wystudzenia. Bakalie przebierz, potnij na kawałeczki. Rodzynki możesz wcześniej namoczyć w mocnej, posłodzonej  herbacie, aromatycznym alkoholu  albo soku winogronowym. Przygotowane bakalie oprósz 1 łyżką mąki pszennej, dobrze wymieszaj.

2. Jajka (w całości) ubij z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Dodaj do nich miód z masłem oraz bakalie. Dosyp przyprawę do piernika i mieszając, dolej kefir. Obie mąki przesiej z sodą oczyszczoną, dosyp do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.

Reklama

3. Podłużną dużą foremkę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj. Piernik wstaw do piekarnika rozgrzanego  do temp. 170 st. Piecz 50-60 minut, aż patyczek do sprawdzania wypieczenia ciasta będzie suchy.

Smakowita polewa ze słoną nutką

Ciasto wystudź i udekoruj. W najprostszej wersji możesz oprószyć go cukrem pudrem albo oblać stopionym według przepisu na opakowaniu gotowym lukrem. Zanim lukier zastygnie, posyp ciasto  np. grubymi kryształkami cukru oraz skórkami z cytrusów.  Możesz też zrobić nieco inną polewę, ze słoną nutką - jest równie pyszna. Wypróbuj nasz pomysł!

Krok 1.: puszkę masy kajmakowej otwórz i jej zawartość przełóż do rondelka. Podgrzej, dodaj łyżeczkę  kawy rozpuszczalnej, wymieszaj. Posmaruj tym piernik.

Krok 2: dość drobno posiekaj albo krótko zmiksuj w blenderze 1/2 szkl. słonych orzeszków ziemnych. Posyp nimi  polewę. Ciasto udekoruj gałązkami rozmarynu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: ciasto z bakaliami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy