Myjesz w ten sposób truskawki? Dostarczasz do organizmu groźne pestycydy
Rozpoczął się sezon na polskie truskawki, które uchodzą za niezwykle aromatyczne, słodkie i smaczne. Zanim jednak będziemy zajadać się tymi doskonałymi owocami, należy je dokładnie umyć. Niestety w wielu przypadkach opłukanie truskawek wodą nie wystarczy, by pozbyć się z nich pozostałości pestycydów. Zatem jak obchodzić się z truskawkami, żeby zminimalizować ryzyko dostarczenia do organizmu środków przeznaczonych do ochrony roślin, czyli tzw. oprysków?

Jak rozpoznać polskie truskawki?
Chcąc dokonać świadomego wyboru w kontekście kupna polskich truskawek, które przez wielu konsumentów uważane są za najsmaczniejsze, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka szczegółów.
Przede wszystkim uważnie przyjrzymy się szypułce, która w przypadku polskiej, świeżej truskawki nie powinna być zwiędnięta. Znaczący jest również zapach truskawek, bowiem polska truskawka charakteryzuje się intensywnym aromatem.
Dojrzałe, polskie truskawki charakteryzują jasnoczerwonym, błyszczącym kolorem. Truskawki importowane zazwyczaj są matowe i posiadają jaśniejszy kolor przy samej szypułce.
Jak pozbyć się pestycydów z truskawek?
Mycie truskawek przed spożyciem to obowiązek. Nie chodzi wyłącznie o usunięcie resztek ziemi, bakterii czy innych zanieczyszczeń, ale przede wszystkim o pozostałości pestycydów, czyli środków używanych do ochrony roślin, nazywanych potocznie opryskami.
Niestety umycie truskawek pod bieżącą wodą nie wystarczy, by dokładnie wypłukać z owoców pestycydy. W związku z tym warto przygotować domową miksturę, która pozwoli nam zmniejszyć ryzyko zjadania truskawek, na których mogłyby zalegać pozostałości oprysków.

W tym celu wystarczy sięgnąć po ocet i wymieszać go z wodą. Kwas octowy charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi i antyseptycznymi. Jak zrobić taki roztwór? Do miski wlewamy wodę i ocet w proporcjach 3:1, wkładamy nasze truskawki i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie truskawki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Alternatywę dla octu w kontekście mycia truskawek, może stanowić soda oczyszczona. Wykazuje ona bardzo podobne działanie do octu, z tą różnicą, że nie wydaje specyficznego aromatu. W tym przypadku ponownie sięgamy po miskę i na jeden litr wody wsypujemy jedną łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość mieszamy i w miksturze zanurzamy truskawki na 5 minut. Ostatni etap to wypłukanie truskawek pod bieżącą wodą.