Stosuj co siedem dni, najlepiej rano. Krzaki będę uginać się od porzeczek
W trosce o zdrowe i obfite plony porzeczek coraz więcej ogrodników decyduje się na sięgnięcie po naturalne metody ochrony roślin. Jednym z najskuteczniejszych domowych środków jest oprysk z czosnku. Prosty w przygotowaniu, bezpieczny dla środowiska i efektywny. Wyjaśniamy, dlaczego warto stosować oprysk z czosnku na porzeczki i jak go przygotować. Użyjesz go nie tylko do nich.

Spis treści:
Co można pryskać opryskiem z czosnku?
Oprysk z czosnku może i ma dosyć nachalny zapach, to należy on do grona uniwersalnych środków ochrony roślin. Zawiera związki siarki i allicyny, które wykazują działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze. Do tego jego specyficzny aromat może działać odstraszająco na wiele szkodników. Jednocześnie nie będzie szkodzić pożytecznym owadom, jak np. pszczołom.
Oprysk z czosnku doskonale sprawdzi się do używania na krzaczkach owocowych. Można nim pryskać porzeczki, maliny, agrest czy nawet truskawki. Poza tym będzie to dobra ochrona dla warzyw, w szczególności dla pomidorów, ogórków i kapusty.
Profilaktycznie oprysk z czosnku można wykorzystać na ziołach i kwiatach. Jego niektóre składniki odżywcze mogą dodatkowo wzmocnić te grupy roślin.
Oprysk z czosnku - dlaczego warto stosować na porzeczki?
Porzeczki niestety często padają ofiarą mszyc. Nieobce są im również choroby grzybowe takie jak m.in. mączniak, opadzina liści. Aby móc ochronić swoje krzaczki i cieszyć się owocami nawet już w lipcu, warto jest sięgnąć po oprysk z czosnku. Jak dokładnie zadziała domowy specyfik?
Przez zawartość czosnku oprysk własnej roboty wydziela wyjątkowo nieprzyjemny aromat. Zapach czosnku jest drażniący dla wielu szkodników, w tym właśnie dla mszyc, ale też przędziorków, miodówki, mączlików. Oprysk zadziała więc odstraszająco. Zniechęci szkodniki porzeczki do osiedlenia się na krzaku i zapobiegniemy ich atakom.
Co więcej, oprysk z czosnku warto stosować na porzeczki przez zawartość związków przeciwgrzybicznych. Allicyna zawarta w czosnku hamuje rozwój patogenów. Wzmocni naturalność odporność rośliny i zmniejszy ryzyko pojawienia się chorób rujnujących uprawę.
Co jednak najważniejsze, oprysk z czosnku jest bezpieczny dla środowiska. Nie będzie trujący dla szkodników, a jedynie je odstraszy. Owoce będą pochodzić z ekologicznej uprawy i nie będą zawierać żadnych chemikaliów.

Jak zrobić oprysk z czosnku?
Przygotowanie oprysku z czosnku jest wyjątkowo proste. Może go zrobić każdy, nawet początkujący amator ogrodnik. Wystarczy mieć jedynie wodę oraz dużą ilość czosnku. To, ile ząbków użyjemy, zależy od tego, ile wody użyjemy.
Na 1 litr wody powinniśmy użyć od 5 do 6 ząbków czosnku. Jeżeli planujemy pryskać większą ilość roślin, warto przygotować go więcej. Już masz wszystkie składniki? Zabieramy się do pracy.
Krok 1
Ząbki czosnku rozgnieć lub przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Czosnek umieść w dużym pojemniku i zalej odpowiednią ilością letniej wody. Mieszankę odstaw na minimum 12 godzin.
Krok 3
Po upływie czasu czosnek wyłów lub oprysk przecedź przez gazę.
Krok 4
Gotowy oprysk z czosnku na porzeczki przelej do opryskiwacza. Używaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Jak stosować oprysk z czosnku?
Aby oprysk był skuteczny, przestrzegaj kilku zasad. Zmiany w planie stosowania mogą sprawić, że praca pójdzie na marne i domowy specyfik na szkodniki nie zadziała tak, jak powinien.
Jeśli chcesz, aby oprysk z czosnku był skuteczny, musisz:
- stosować go rano lub późnym popołudniem - tak poprawisz jego wchłanianie i unikniesz poparzeń liści wywołanym dużym, mocnym słońcem;
- stosować go co 7-10 dni - intensywność oprysku zwiększ w okresie intensywnego rozwoju rośliny;
- stosować go po opadach - deszcz zmywa wcześniej wykonany oprysk, więc warto go powtórzyć;
- dokładnie pokrywać liście z obu stron - szkodniki często kryją się od spodu;
- stosować go profilaktycznie - nie czekaj, aż przyjdą szkodniki lub choroba, lepiej zapobiegać niż leczyć.
Oprysk z czosnku może być bezpiecznie stosowany przez cały sezon, aż do zbiorów. Ze względu na naturalny skład nie pozostawia szkodliwych resztek. Nie będzie także zmieniać smaku owoców.