Bakłażan nadziewany z miętą

Bakłażany to niesamowite warzywa, które mogą być używane zarówno w przepisach na dania wytrawne, jak i słodkie. Najważniejsze, to wybrać dojrzałe warzywa. Jeżeli bakłażan jest duży, można go przeciąć i posolić – w ten sposób usuwa się nadmiar wody.

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 2 gałązki mięty
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • czosnek

Sposób przygotowania

Przekrój

Reklama

bakłażana na pół, delikatnie ponacinaj miąższ, oprósz solą i skrop oliwą z

oliwek. Zgnieć ząbek czosnku i rozłóż go na obu połowach bakłażana. Umieść w

rozgrzanym piekarniku, piecz przez 60 minut w temperaturze 160°C pod

przykryciem z folii aluminiowej. Wyjmij z piekarnika i delikatnie usuń miąższ.

Odłóż na bok wydrążone bakłażany. Miąższ podgotuj z drobno posiekanym

czosnkiem, do smaku dodaj oliwę i sól. Następnie wypełnij doprawioną masą

wydrążone warzywa i przykryj listkami

mięty. Serwuj na ciepło.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje