Bakłażan nadziewany z miętą
Bakłażany to niesamowite warzywa, które mogą być używane zarówno w przepisach na dania wytrawne, jak i słodkie. Najważniejsze, to wybrać dojrzałe warzywa. Jeżeli bakłażan jest duży, można go przeciąć i posolić – w ten sposób usuwa się nadmiar wody.
Sposób przygotowania
Przekrój
bakłażana na pół, delikatnie ponacinaj miąższ, oprósz solą i skrop oliwą z
oliwek. Zgnieć ząbek czosnku i rozłóż go na obu połowach bakłażana. Umieść w
rozgrzanym piekarniku, piecz przez 60 minut w temperaturze 160°C pod
przykryciem z folii aluminiowej. Wyjmij z piekarnika i delikatnie usuń miąższ.
Odłóż na bok wydrążone bakłażany. Miąższ podgotuj z drobno posiekanym
czosnkiem, do smaku dodaj oliwę i sól. Następnie wypełnij doprawioną masą
wydrążone warzywa i przykryj listkami
mięty. Serwuj na ciepło.