Bakłażany w sosie sezamowo-jogurtowym
I delikatną sałatką.
Składniki:
- 1 duży bakłażan (450 g)
- Sól
- 1 chili
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pasty sezamowej (tahin)
- Pieprz
- Sok z cytryny
- Główka sałaty rzymskiej
- 1-2 gałązki szałwii
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- Cukier 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, posypać solą i umieścić na sicie.
Chili drobno posiekać, zmieszać z jogurtem i pastą sezamową. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatę wymyć, z szałwii oberwać listki, cebulę pokroić w cienkie krążki. Ocet wymieszać z musztardą i 2 łyżkami wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać łyżkę oliwy.
Plastry bakłażana osączyć z soku, obtoczyć w szałwii i mące i smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. Oprószyć pieprzem. Sałatę potargać zmieszać z krążkami cebuli, skropić winegretem. Bakłażany podawać z sałatką. Osobno serwować sos.