Bakłażany z kuskusem
Lekka propozycja obiadu.
Składniki:
- 20 dag kaszki kuskus
- 300 ml bulionu, curry
- 5 suszonych grzybów
- 2 bakłażany
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, oliwa
- 4 pomidory
- 25 dag sera owczego
- 1 puszka pomidorów (400 ml)
- sól, pieprz
- białe wino
Przygotowanie:
1. Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzącym bulionem, odstaw na kilkanaście minut do napęcznienia. Grzyby namocz, ugotuj i drobno posiekaj. Bakłażany umyj, przekrój. Wydrąż miąższ, poszatkuj go.
2. Cebulę oraz 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj, a potem przesmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj przygotowane grzyby, miąższ bakłażanów, pokrojone pomidory oraz pokruszony ser owczy. Dopraw curry, solą i pieprzem. Napełnij wydrążone bakłażany.
3. W naczyniu żaroodpornym ułóż rozdrobnione pomidory z puszki, podlej je szklanką wina, oprósz solą i pieprzem. Na nich ułóż bakłażany. Piecz 30 min w 180 st.