Bakłażany z kuskusem

Lekka propozycja obiadu.

Bakłażan nadziewany kuskusem
Bakłażan nadziewany kuskusem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dag kaszki kuskus
  • 300 ml bulionu, curry
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku, oliwa
  • 4 pomidory
  • 25 dag sera owczego
  • 1 puszka pomidorów (400 ml)
  • sól, pieprz
  • białe wino

Przygotowanie:

1. Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzącym bulionem, odstaw na kilkanaście minut do napęcznienia. Grzyby namocz, ugotuj i drobno posiekaj. Bakłażany umyj, przekrój. Wydrąż miąższ, poszatkuj go.

2. Cebulę oraz 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj, a potem przesmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj przygotowane grzyby, miąższ bakłażanów, pokrojone pomidory oraz pokruszony ser owczy. Dopraw curry, solą i pieprzem. Napełnij wydrążone bakłażany.

3. W naczyniu żaroodpornym ułóż rozdrobnione pomidory z puszki, podlej je szklanką wina, oprósz solą i pieprzem. Na nich ułóż bakłażany. Piecz 30 min w 180 st.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas