Reklama

Reklama

Baletnica i jej przepisy na cukinię

Svetlana Ovsyankina, baletnica Teatru Wielkiego w Warszawie, jest także blogerką i autorką fit przepisów kulinarnych. Co poradziłaby przyrządzić z cukinii? Pasztet i beztłuszczowe placuszki.

Cukinia, ceniona dla swoich walorów smakowych, ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną - zaledwie 15 kalorii w 100 g. Jest więc idealna dla wszystkich dbających o linię. To warzywo bogate w witaminę C. Zawiera też karoten i witaminy z grupy B oraz witaminę K. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Ma sporo potasu i sodu, a także fosfor, wapń, miedź i mangan. Nadal jest dostępna w sprzedaży, więc korzystajmy z tego.

Reklama

W swojej książce "Fit przepisy od baletnicy" Ovsyankina podaje ciekawe receptury i podkreśla zalety swych potraw. "Pasztet z cukinii - pyszny, sycący i zdrowy. Można go zabrać ze sobą do pracy. Dobry na ciepło i na zimno. Lubię go podawać z jogurtem naturalnym i pomidorkami koktajlowymi" - pisze w swojej książce.

Aby przygotować pasztet Svetlany w domu, potrzebne będą: 400 g cukinii, 2 jajka, 50 g marchewki, 50 g cebuli, 100 g suchej kaszy jaglanej, ząbek czosnku, po pół łyżeczki curry, kurkumy, papryki słodkiej i ostrej oraz sól i pieprz do smaku.

Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z cukinii odciskamy sok. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy jajka, czosnek wyciśnięty przez praskę, kaszę jaglaną (suchą), przyprawy. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli mamy formę silikonową, wówczas papier jest niepotrzebny.

Pasztet wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 170 st. C i pieczemy około godziny. Kroimy dopiero gdy ostygnie.

Z cukinii Svetlana przyrządza także placuszki. Wtedy trzeba się zaopatrzyć w: 400 g cukinii, 100 g marchewki, 50 g żółtego sera, 40 g cebuli, 50 g mąki kukurydzianej, jajko, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

Cukinię, marchew i ser ucieramy na tarce. Cukinię trzeba odcisnąć. Cebulę kroimy w kostkę. Do warzyw i sera dodajemy jajko, mąkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Placki wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 40 minut. Placki powinny się zrumienić. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje