Banana split - kultowy deser

Scarlett Johansson powiedziała kiedyś, że to jej ulubiony deser - rozsmakowała się w nim do tego stopnia, że zawsze wybiera jedne linie lotnicze, bo tylko one serwują banana split. Receptura kultowego przysmaku nie należy do skomplikowanych, a jednak całość robi gigantyczne wrażenie.

Autorem oryginalnego przepisu pochodzącego z 1904 roku był amerykański farmaceuta, David Strickler
Autorem oryginalnego przepisu pochodzącego z 1904 roku był amerykański farmaceuta, David Strickler123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 banan
  • 1 gałka lodów czekoladowych
  • 1 gałka lodów śmietankowych
  • 1 gałka lodów owocowych
  • dowolne owoce do dekoracji
  • owocowa polewa
  • posypka (lub płatki migdałowe/rozgniecione orzechy)
  • bita śmietana
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie - listki mięty

Połówki banana układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny (w ten sposób nie ściemnieją zbyt szybko). Między połówkami układamy gałki lodów, dekorujemy owocami, polewą, miętą i posypką.

Dla takich pyszności można chwilami podarować sobie liczenie kalorii
Dla takich pyszności można chwilami podarować sobie liczenie kalorii123RF/PICSEL

Możemy uzupełnić całość bitą śmietaną (ilość zależy od upodobań). Podajemy i zjadamy od razu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas