Bananowa wersja zdrowia

Nierzadko da się usłyszeć, że powinniśmy unikać bananów, bo są wysokokaloryczne. Faktem jest, że należą do wysokoenergetycznych owoców, zawierają jednak cenne, odżywcze kalorie, z których warto korzystać. Owoce te powinny się znaleźć w diecie i dorosłych, i dzieci.

Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy, takie jak: A, C, E, K oraz witaminy  z grupy B
Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy, takie jak: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B123RF/PICSEL

Banany to naturalna skarbnica witamin i minerałów. Ich świadkiem koronnym jest potas, niezbędny dla prawidłowej pracy serca i całego układu krwionośnego, a także nerek i układu moczowego. Potas jest szczególnie wskazany dla osób borykających z nadciśnieniem.

Banany mają w swoim składzie pektyny, rodzaj błonnika pokarmowego, którego obecność pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Oczywistym jest, że owoce przeznaczone do transportu, zbiera się, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe. Banany są bardzo nietrwałe i wymagają zachowania szczególnych warunków przewożenia. Trzy tygodnie to maksymalny czas od momentu zbioru owoców do dnia ich sprzedaży. Przewożone muszą być w warunkach chłodniczych.

Transportowane są najczęściej na statkach, a dojrzewają już w Europie, w miejscu przeznaczenia. Niestety są przez to mniej smaczne i mają trochę mniej wartości odżywczych, niż gdyby mogły dojrzewać w pełnym słońcu. Korzystajmy jednak z tego, co mamy w ofercie.

Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy, takie jak: A, C, E, K oraz witaminy  z grupy B. Nie brakuje w nich także składników mineralnych, m.in.: magnezu, fosforu , wapnia i wspomnianego wcześniej potasu. Spośród wszystkich owoców wyróżniają się dużą zawartością białka roślinnego. Często są domowym sposobem na biegunki u dzieci, podawane solo lub w połączeniu z białym ryżem.

Wybieraj dojrzałe

Pamiętajmy, aby karmić dzieci dobrze dojrzałymi bananami. Wybierajmy te, na skórce których pojawiają się brązowe plamki sygnalizujące odpowiedni moment do spożycia. Banany o jednolicie żółtej skórce są jeszcze nie w pełni dojrzałe i zjadane na takim etapie mogą powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dojrzałe owoce są natomiast skutecznym antidotum na wzdęcia i niestrawność.

Często są też zalecane osobom cierpiącym na chorobę wrzodową. Mają zdolność niszczenia bakterii Helicobacter pylori, która jest najczęstszą przyczyną choroby wrzodowej żołądka. Stanowią również osłonę dla ścian żołądka przed negatywnym działaniem kwasu żołądkowego, jednocześnie zapobiegając uszkodzeniom śluzówki.

Banany dobrze sprawdzają się jako wygodna przekąska do zabrania do szkoły, pracy czy na spacer. Z powodzeniem mogą być zapiekane i stanowić element deserów, czy słodkich dań. Świetnie komponują się w zestawie z innymi owocami, jako sałatki czy musy. Jak zawsze umiar jest najlepszym kryterium wyboru. Szczególnie zwrócić powinny na to uwagę osoby z podniesionym poziomem cukru we krwi.

Banany mają wysoki indeks glikemiczny, który rośnie wraz ze stopniem dojrzałości owocu. Może osiągać nawet poziom 70, stąd owoce te są wykluczane z diety osób z już zdiagnozowaną cukrzycą.

Trudno znaleźć źródło informacji o toksycznych właściwościach końcówki banana. Wielokrotnie powtarzano, że znajdują się tam lamblie czy jaja pająków. Niełatwo byłoby to logicznie wytłumaczyć, niemniej końcówkę często odruchowo odcinamy, bo jest mniej smaczna. 

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas