Barszcz biały z chrzanem

Zdrowe zupy powinniśmy jeść częściej, szczególnie te z dodatkiem chrzanu. Chrzan dodany do posiłków pobudza trawienie i wzmaga przemianę materii. Ponadto zawiera m.in.: sole mineralne, witaminy, enzymy i aminokwasy.

Chrzan zawiera m.in. sole mineralne, przyspiesza też przemianę materii.
Chrzan zawiera m.in. sole mineralne, przyspiesza też przemianę materii. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10 dkg  chudego, wędzonego boczku
  • ziemniaki
  • marchewka
  • seler
  • cebula
  • tarty chrzan (może być ze słoiczka)
  • maślanka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • odrobina majeranku
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • 2 jajka na twardo
  • słodka śmietana
  • olej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie marchewkę, seler. Jarzyny wraz boczkiem, liściem laurowym, zielem angielskim, gotujemy do miękkości. Cebule płuczemy, kroimy na drobno i podsmażamy na oleju. Gdy jarzyny będą miękkie, wyciągamy boczek (można go ewentualnie pokroić i dodać do zupy).

Wrzucamy do wywaru cebulę, chrzan i maślankę, czosnek, sól, pieprz, majeranek. Gotowy barszcz doprawiamy śmietaną i podajemy z jajkiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas