Barszcz biały z chrzanem
Zdrowe zupy powinniśmy jeść częściej, szczególnie te z dodatkiem chrzanu. Chrzan dodany do posiłków pobudza trawienie i wzmaga przemianę materii. Ponadto zawiera m.in.: sole mineralne, witaminy, enzymy i aminokwasy.
Składniki:
- 10 dkg chudego, wędzonego boczku
- ziemniaki
- marchewka
- seler
- cebula
- tarty chrzan (może być ze słoiczka)
- maślanka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- odrobina majeranku
- sól
- pieprz
- czosnek
- 2 jajka na twardo
- słodka śmietana
- olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie marchewkę, seler. Jarzyny wraz boczkiem, liściem laurowym, zielem angielskim, gotujemy do miękkości. Cebule płuczemy, kroimy na drobno i podsmażamy na oleju. Gdy jarzyny będą miękkie, wyciągamy boczek (można go ewentualnie pokroić i dodać do zupy).
Wrzucamy do wywaru cebulę, chrzan i maślankę, czosnek, sól, pieprz, majeranek. Gotowy barszcz doprawiamy śmietaną i podajemy z jajkiem.