Barszcz ( po 1. roku)
Buraczki są m.in. źródłem żelaza, wapnia, błonnika i witamin z grupy B. Mają także właściwości odtruwające.
Składniki:
● 2 buraki
● 1 mała włoszczyzna
● 2 ziemniaki
● oliwa
● natka albo koperek
Przygotowanie:
Ugotuj wywar z pokrojonej w kostkę włoszczyzny, a następnie, gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je. Obierz buraczki, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i przełóż do wywaru. Wrzuć też do niego ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości. Przecedź wywar, dopraw go delikatnie solą i pieprzem. Wlej łyżeczkę oliwy (warto również dodać trochę soku jabłkowego). Przed podaniem możesz wlać do zupy niewielką ilość śmietany i posypać całość drobno posiekaną natką lub koperkiem.