Reklama

Reklama

Barszcz wiejski

Lubisz wyrazisty, kwaskowy smak domowego barszczu? Ten drobny trik sprawi, że na zawsze zmodyfikujesz swój domowy przepis. Zajadały się nim już nasze prababki.

Składniki

  • pęczek włoszczyzny
  • pół kilograma buraków
  • szklanka zalewy z ogórków kiszonych
  • dwa litry bulionu
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • liść laurowy

Buraki wyszoruj i upiecz w piekarniku. Gdy ostygną, obierz i pokrój w plastry. 

Warzywa zalej bulionem, dopraw wodą spod ogórków i dodaj listek laurowy. Całość gotuj pół godziny na małym ogniu. 

Gdy zupa zacznie wrzeć, wlej resztę zalewy ogórkowej i roztarty z solą czosnek. 

Klarowny, wyrazisty barszcz z kwaśną nutą najlepiej będzie smakował z dodatkiem białej fasoli. 

***

Zobacz także:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy