Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem
Zaskocz rodzinę nietypowymi uszkami

Składniki
na zakwas
- 1 kg buraków
- przegotowana woda, wystudzona
- skórka od chleba na zakwasie
- 1/2 główki czosnku
- łyżka soli
- 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
Składniki
na barszcz
- włoszczyzna
- łyżeczka majeranku
- listek laurowy
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mielonego czarnego pieprzu
Składniki
na uszka
- porcja ciasta na pierogi
- 1/2 kg wędzonego karpia
- 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
- mała cebula posiekana i łyżka masła
Sposób przygotowania
1. Buraki obierz, umyj. Pokrojone przełóż do słoika. Dodaj przyprawy, zalej wodą. Zamknij i odstaw. Po 3-4 dniach zbierz pianę, wyjmij skórkę chleba. Po tygodniu zakwas jest gotowy. 2. Na barszcz zalej włoszczyznę 1,5 l wody. Gotuj ok. 60 minut. Wyjmij warzywa, dodaj buraki, zakwas, przyprawy i sok. Mocno podgrzej, ale nie gotuj (barszcz straci kolor).3. Farsz: Podsmaż posiekaną cebulę. Mięso karpia obierz, posiekaj, połącz z cebulą i natką.4. Ciasto pierogowe rozwałkuj i małą szklanką powycinaj kółka. Na środek każdego kółka nałóż farsz, zwilż wodą brzegi, złóż kółko na pół, dociśnij brzegi. Sklej, aby powstało uszko. Wrzucaj uszka do osolonego wrzątku i gotuj ok. 1 minuty.