Barszczyk na botwince
Zdrowie na talerzu!
Składniki:
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 4 jajka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- sok z cytryny
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę i botwinkę oczyść. Warzywa z włoszczyzny obierz, razem z buraczkami opłucz, pokrój w słupki albo drobną kostkę. Liście botwinki grubo posiekaj. Jajka włóż do lekko posolonej wody. Poczekaj, aż woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj ok. 10 minut.
2. W drugim garnku zagotuj bulion z listkiem laurowym i ziarenkami ziela. Jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, potem obierz ze skorupki i odłóż do wystudzenia. Do wrzącego bulionu włóż włoszczyznę oraz buraczki. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj liście botwinki i gotuj jeszcze 15 minut.
3. Dolej śmietanę, mocno razem podgrzej. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Szczypiorek posiekaj, wrzuć do zupy.
4. Barszczyk rozlej do miseczek. Podawaj z jajkami pokrojonymi na połówki. Gotową zupę udekoruj np. natką.