Barszczyk na botwince

Zdrowie na talerzu!

Jedna z najzdrowszych zup - barszcz czerwony
Jedna z najzdrowszych zup - barszcz czerwony123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sok z cytryny
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę i botwinkę oczyść. Warzywa z włoszczyzny obierz, razem z buraczkami opłucz, pokrój w słupki albo drobną kostkę. Liście botwinki grubo posiekaj. Jajka włóż do lekko posolonej wody. Poczekaj, aż woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj ok. 10 minut.

2. W drugim garnku zagotuj bulion z listkiem laurowym i ziarenkami ziela. Jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, potem obierz ze skorupki i odłóż do wystudzenia. Do wrzącego bulionu włóż włoszczyznę oraz buraczki. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj liście botwinki i gotuj jeszcze 15 minut.

3. Dolej śmietanę, mocno razem podgrzej. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Szczypiorek posiekaj, wrzuć do zupy.

4. Barszczyk rozlej do miseczek. Podawaj z jajkami pokrojonymi na połówki. Gotową zupę udekoruj np. natką.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas