Barszczyk wigilijny z warzywami

Wariacja na temat barszczyku wigilijnego - w tej odsłonie jest bardzo aromatyczny, pożywny i smaczny. Można opcjonalnie dołożyć doń uszka, ale jest tak dobry, że doskonale broni się sam.

Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez barszczu czerwonego
Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez barszczu czerwonego123RF/PICSEL

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy 2,5 l wody i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Po upływie godziny dodajemy do wywaru sok wyciśnięty z cytryny (w ilościach zgodnych z upodobaniami), doprawiamy całość solą i pieprzem. 

Gotujemy zupę jeszcze pięć min., doprawiamy majerankiem i tymiankiem, gotujemy kolejne pięć min. Gotowy barszczyk posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Sen ma ogromny wpływ na kondycję naszej skóry
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas