Reklama

Reklama

Barszczyk wigilijny z warzywami

Wariacja na temat barszczyku wigilijnego - w tej odsłonie jest bardzo aromatyczny, pożywny i smaczny. Można opcjonalnie dołożyć doń uszka, ale jest tak dobry, że doskonale broni się sam.

Składniki

  • 700 g buraków
  • 500 g marchewek
  • 300 g pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw
  • 1 cytryna
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • natka pietruszki

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy 2,5 l wody i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Po upływie godziny dodajemy do wywaru sok wyciśnięty z cytryny (w ilościach zgodnych z upodobaniami), doprawiamy całość solą i pieprzem. 

Gotujemy zupę jeszcze pięć min., doprawiamy majerankiem i tymiankiem, gotujemy kolejne pięć min. Gotowy barszczyk posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje