Barszczyk z fasolą
Barszczyk w tym wydaniu jest bardzo smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu. Przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy chcą odpocząć od zawiesistych, gęstych i mięsnych zup.

Składniki
- 3 buraki
- 3-4 ziemniaki
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- 1/2 puszki drobnej fasoli w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu
- sól, pieprz
- majeranek, tymianek
- nać pietruszki
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
1. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy drobno. Wrzucamy do garnka z pokrojonym kawałkiem białej części pora, listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy dwoma litrami wody, gotujemy ok. 40 min, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy.2. Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do buliony, lekko solimy i gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Wtedy dodajemy osączoną fasolkę, rozgniecione lub pokrojone drobno ząbki czosnku i ocet. Gotujemy jeszcze ok. 5 min, w razie potrzeby doprawiamy całość.