Reklama

Reklama

Barszczyk z fasolą

Barszczyk w tym wydaniu jest bardzo smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu. Przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy chcą odpocząć od zawiesistych, gęstych i mięsnych zup.

Składniki

  • 3 buraki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 1/2 puszki drobnej fasoli w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz
  • majeranek, tymianek
  • nać pietruszki
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

1. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy drobno. Wrzucamy do garnka z pokrojonym kawałkiem białej części pora, listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy dwoma litrami wody, gotujemy ok. 40 min, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy.

2. Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do buliony, lekko solimy i gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Wtedy dodajemy osączoną fasolkę, rozgniecione lub pokrojone drobno ząbki czosnku i ocet. Gotujemy jeszcze ok. 5 min, w razie potrzeby doprawiamy całość.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje