Barszczyk z uszkami

Tradycyjna wigilijna zupa.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 50 dag buraków,
- włoszczyzna,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- ziarenka pieprzu,
- 2 łyżki koncentratu buraczanego
Uszka:
- szklanka mąki,
- sól,
- pieprz,
- 3 dag ugotowanych suszonych grzybów,
- 1 cebula, posiekana natka,
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
- 1 jajko,
- łyżka oleju,
- cebula i olej do okraszenia uszek

Przygotowanie:

1. Ugotuj wywar z warzyw, dodaj starte buraki, posiekany czosnek. Gotuj 30 min. Przecedź, dopraw, dodaj koncentrat.
2. Z mąki, soli i wody zagnieć pierogowe ciasto. Zrób farsz: pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj do posiekanych grzybów i natki, wbij jajko, wsyp orzechy, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.
3. Ciasto rozwałkuj, wytnij kwadraciki. Na każdym ułóż nadzienie. Formuj uszka, wrzucaj na osolony wrzątek. Ugotuj. Odcedź, wymieszaj z cebulką zeszkloną na oleju. Po kilka uszek wkładaj do bulionówek, zalewaj barszczem.
Czas przygotowania: 90 minut
Wartość kaloryczna 1 porcji: 270 kcal.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas