Barszczyk z uszkami
Tradycyjna wigilijna zupa.

Składniki na 8 porcji:
- 50 dag buraków, - włoszczyzna, - cebula, - 2 ząbki czosnku, - liść laurowy, - ziarenka pieprzu, - 2 łyżki koncentratu buraczanego Uszka: - szklanka mąki, - sól, - pieprz, - 3 dag ugotowanych suszonych grzybów, - 1 cebula, posiekana natka, - 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, - 1 jajko, - łyżka oleju, - cebula i olej do okraszenia uszek
Przygotowanie:
1. Ugotuj wywar z warzyw, dodaj starte buraki, posiekany czosnek. Gotuj 30 min. Przecedź, dopraw, dodaj koncentrat. 2. Z mąki, soli i wody zagnieć pierogowe ciasto. Zrób farsz: pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj do posiekanych grzybów i natki, wbij jajko, wsyp orzechy, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. 3. Ciasto rozwałkuj, wytnij kwadraciki. Na każdym ułóż nadzienie. Formuj uszka, wrzucaj na osolony wrzątek. Ugotuj. Odcedź, wymieszaj z cebulką zeszkloną na oleju. Po kilka uszek wkładaj do bulionówek, zalewaj barszczem. Czas przygotowania: 90 minut Wartość kaloryczna 1 porcji: 270 kcal.