Bataty faszerowane żurawiną i pomidorkami
Z upieczonych batatów łyżeczką wydrąż środki, zostawiając dużo miąższu po bokach.
Składniki dla 4 osób:
Danie:
- 4 średnie bataty
- pomarańcza
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- żółte pomidorki
- garść orzeszków ziemnych
- opakowanie rukoli
- 3 łyżki sezamu
Sos:
- łyżka oliwy
- sok z pomarańczy
- sok z cytryny
- łyżeczka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 10 dag parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Bataty przekrój na pół. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na niej bataty i piecz 40 minut. Możesz je lekko posmarować olejem. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, pokrój. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę. Do miski włóż umytą i osuszoną rukolę, pomarańczę, żurawinę, orzeszki i sezam, wymieszaj. Wszystkie składniki sosu wlej do słoiczka, energicznie nim potrząsaj.
2. Z upieczonych batatów łyżeczką wydrąż środki, zostawiając dużo miąższu po bokach. Miąższ pokrój w kostkę, dodaj do przygotowanej sałatki. Nakładaj ją do wydrążonych batatów. Polej całość sosem i posyp startym parmezanem. Podawaj na zimno.
Czas przygotowania: około godziny