Bataty faszerowane żurawiną i pomidorkami

Z upieczonych batatów łyżeczką wydrąż środki, zostawiając dużo miąższu po bokach.

Składniki dla 4 osób:

Reklama

Danie:

  • 4 średnie bataty
  • pomarańcza
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • żółte pomidorki
  • garść orzeszków ziemnych
  • opakowanie rukoli
  • 3 łyżki sezamu

Sos:

  • łyżka oliwy
  • sok z pomarańczy
  • sok z cytryny
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 10 dag parmezanu

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Bataty przekrój na pół. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na niej bataty i piecz 40 minut. Możesz je lekko posmarować olejem. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, pokrój. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę. Do miski włóż umytą i osuszoną rukolę, pomarańczę, żurawinę, orzeszki i sezam, wymieszaj. Wszystkie składniki sosu wlej do słoiczka, energicznie nim potrząsaj.

2. Z upieczonych batatów łyżeczką wydrąż środki, zostawiając dużo miąższu po bokach. Miąższ pokrój w kostkę, dodaj do przygotowanej sałatki. Nakładaj ją do wydrążonych batatów. Polej całość sosem i posyp startym parmezanem. Podawaj na zimno.

Czas przygotowania: około godziny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje