Przygotujesz ekspresem, sprawdzą się na pikniku i wyciecze majówkowej. Pyszności, którymi poczęstuje się każdy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Na piknik, wycieczkę, wspólnego grilla - te przekąski zrobisz ekspresowo i zabierzesz ze sobą na wypoczynek majówkowy
Na piknik, wycieczkę, wspólnego grilla - te przekąski zrobisz ekspresowo i zabierzesz ze sobą na wypoczynek majówkowyCanva ProINTERIA.PL

Majówkowe pyszności polecają się na wyjazdy

Babeczki z borówkami - słodka przekąska z owocami

Koszyk pełen muffinek z jagodami w otoczeniu niebieskiej serwetki na drewnianym stole. W tle widoczna miseczka pełna świeżych jagód.
Babeczki z borówkami są zwarte, lekko słodkie i przepyszneCanva ProINTERIA.PL
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • półtora szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (termoobieg - 180 stopni C). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Borówki umyć.
  2. Do jednej miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz sól.
  3. Do drugiej miski wlać olej, dodać mleko oraz jajko i cukier wanilinowy. Wymieszać lub zmiksować.
  4. Przelać masę do miski z suchymi składnikami i delikatnie oraz bardzo krótko wymieszać łyżką. W połowie mieszania dodać borówki i mieszać do końca, czyli tylko do połączenia (im dłużej mieszamy, tym większe szanse na zakalec!).
  5. Ciastem wypełnić foremki.
  6. Wstawić do piekarnika na ok. 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku).

Tortille z kurczakiem i warzywami - idealne na lunch lub obiad poza domem

Trzy wrapy z warzywami i kurczakiem na talerzu, obficie wypełnione sałatą, pomidorami, awokado, kukurydzą i kawałkami kurczaka, otoczone świeżymi składnikami tle jak pomidorki koktajlowe i sałata.
Tortille z kurczakiem to świetny pomysł na lunch lub obiad poza domemCanva ProINTERIA.PL
  • 1 podwójny filet kurczaka, ok. 600 g
  • przyprawy: sól, pieprz, curry w proszku, słodka papryka, oregano, chili
  • łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oliwa lub olej roślinny do smażenia
  • + gotowe placki tortilla (4 szt.), sałata i warzywa wg uznania, np. oliwki, papryka czerwona, pomidorki koktajlowe, korniszony
  • 100 g majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka ostrego sosu
  1. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki wielkości "stripsów", doprawiamy, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy.
  2. Składniki na sos mieszamy ze sobą, smarujemy nim każdą tortillę, wykładamy kurczaka, posiekane warzywa (można posypać tartym żółtym serem).
  3. Zawijamy jak naleśniki lub w trójkąty. Dla dodatkowej chrupkości warto je położyć na suchą nagrzaną patelnię i obciążyć talerzem.
  4. Gotowe tortille kroimy na mniejsze kawałki, pakujemy w pojemnik plastikowy lub szklany i zabieramy ze sobą na majówkową wycieczkę.

Sezonowe ciasto z rabarbarem - banalne w wykonaniu, doskonałe w smaku

Placek z rabarbarem na białym talerzu, obok brązowa łopatka, całość na marmurowym blacie.
Ciasto z rabarbarem - czy jest ktoś, kto za nim nie przepada? Canva ProINTERIA.PL
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g świeżego rabarbaru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania
  1. Jajka ogrzać do temperatury pokojowej.
  2. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na plasterki.
  3. Tortownicę posmarować tłuszczem, na dno położyć papier do pieczenia.
  4. Jajka wbić do miski, dodać drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijać na krem.
  5. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).
  6. Następnie stopniowo dodawać olej, cały czas miksując.
  7. Suche składniki wymieszać w osobnej misce.
  8. Przesiać ok. 1/3 mąki z dodatkami do mokrej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
  9. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika.
  10. Piec przez około 45 minut, sprawdzając wnętrze patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Ślimakowe zawijańce ze szpinakiem i fetą

Przekąski z ciasta francuskiego z dodatkiem szpinaku i sera, pieczone na złoty kolor, na ciemnym tle imitującym kamień.
Zawijańce z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą - porcja warzyw i białka idealna na wycieczkęCanva ProINTERIA.PL
  • 1 duże opakowanie (lub 2 mniejsze) ciasta francuskiego
  • 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 100 g sera sałatkowego typu feta
  • 100 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa, chili, suszony czosnek
  1. Szpinak mrożony rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Świeży szpinak włożyć na patelnię i podgrzewać przez ok. 2 minuty aż zwiędnie.
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (termoobieg lub góra/dół)
  3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto francuskie rozwinąć.
  5. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
  6. Ciasto posypać fetą, serem, a na tym rozłożyć małymi porcjami szpinak.
  7. Całość doprawić.
  8. Zwinąć w roladkę wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ją na około 15-20 plasterków.
  9. Ułożyć na przygotowanej blaszce z papierem.
  10. Wstawić do piekarnika i piec do przyrumienienia, przez ok. 30 minut.
  11. Smakują wybornie na ciepło i na zimno, świetnie skomponują się z ketchupem albo gotowym sosem tysiąca wysp.
Bez reguł. Wystawa rzeźb Abakanowicz w ogrodach Zamku Królewskiego na WaweluINTERIA.PL