Przygotujesz ekspresem, sprawdzą się na pikniku i wyciecze majówkowej. Pyszności, którymi poczęstuje się każdy
Weekend majowy tuż-tuż. Nieważne, czy planujesz wycieczkę rowerową, zwiedzanie okolicznych zabytków, kontakt z naturą czy grilla u znajomych - warto mieć ze sobą pyszne przekąski i wypieki, które nadadzą się idealnie do koszyka czy plecaka. Zrobisz w kilka chwil, a pochwały będziesz zbierać od każdego.

Majówkowe pyszności polecają się na wyjazdy
Część z nas organizuje czas długiego weekendu majowego już od tygodni, rezerwując hotele i planując atrakcje. Inni zdają się na żywioł - w zależności od pogody będą starali się skorzystać z czasu na świeżym powietrzu, relaksując się z bliskimi. Pikniki w parkach, zwiedzanie okolicznych pałacyków i zabytków, wędrówki po budzących się do życia lasach... Ach, brzmi wspaniale. Najlepiej na wycieczki piesze lub rowerowe poświęcić cały dzień, aby w pełni skorzystać z czasu z bliskimi.
Aby uniknąć kłopotliwego poszukiwania otwartych restauracji czy przydrożnych jadłodajni, warto wrzucić w plecak wycieczkowy pożywne i przepyszne przekąski, które będą doskonale smakować na świeżym powietrzu. Nikt nie chce spędzać majówki w kuchni, zadbaliśmy zatem o to, by przepisy były ekspresowe, efektowne i zadowoliły podniebienia, a także dodały energii na aktywności na świeżym powietrzu. Oto nasze sprawdzone propozycje słonych i słodkich przekąsek, które dobrze zniosą podróż i będą o wiele lepszą i zdrowszą alternatywą dla kupnych chipsów i słodyczy.
Babeczki z borówkami - słodka przekąska z owocami

Składniki (na ok. 9-12 babeczek):
- 250 g borówki amerykańskiej
- półtora szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (termoobieg - 180 stopni C). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Borówki umyć.
- Do jednej miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz sól.
- Do drugiej miski wlać olej, dodać mleko oraz jajko i cukier wanilinowy. Wymieszać lub zmiksować.
- Przelać masę do miski z suchymi składnikami i delikatnie oraz bardzo krótko wymieszać łyżką. W połowie mieszania dodać borówki i mieszać do końca, czyli tylko do połączenia (im dłużej mieszamy, tym większe szanse na zakalec!).
- Ciastem wypełnić foremki.
- Wstawić do piekarnika na ok. 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku).
Tortille z kurczakiem i warzywami - idealne na lunch lub obiad poza domem

Składniki:
- 1 podwójny filet kurczaka, ok. 600 g
- przyprawy: sól, pieprz, curry w proszku, słodka papryka, oregano, chili
- łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- bułka tarta
- oliwa lub olej roślinny do smażenia
- + gotowe placki tortilla (4 szt.), sałata i warzywa wg uznania, np. oliwki, papryka czerwona, pomidorki koktajlowe, korniszony
Sos:
- 100 g majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka ostrego sosu
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki wielkości "stripsów", doprawiamy, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy.
- Składniki na sos mieszamy ze sobą, smarujemy nim każdą tortillę, wykładamy kurczaka, posiekane warzywa (można posypać tartym żółtym serem).
- Zawijamy jak naleśniki lub w trójkąty. Dla dodatkowej chrupkości warto je położyć na suchą nagrzaną patelnię i obciążyć talerzem.
- Gotowe tortille kroimy na mniejsze kawałki, pakujemy w pojemnik plastikowy lub szklany i zabieramy ze sobą na majówkową wycieczkę.
Sezonowe ciasto z rabarbarem - banalne w wykonaniu, doskonałe w smaku

Składniki (na dużą tortownicę - 25/26 cm):
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g świeżego rabarbaru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Jajka ogrzać do temperatury pokojowej.
- Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na plasterki.
- Tortownicę posmarować tłuszczem, na dno położyć papier do pieczenia.
- Jajka wbić do miski, dodać drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijać na krem.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).
- Następnie stopniowo dodawać olej, cały czas miksując.
- Suche składniki wymieszać w osobnej misce.
- Przesiać ok. 1/3 mąki z dodatkami do mokrej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika.
- Piec przez około 45 minut, sprawdzając wnętrze patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Ślimakowe zawijańce ze szpinakiem i fetą

Składniki:
- 1 duże opakowanie (lub 2 mniejsze) ciasta francuskiego
- 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 1 jajko
- 100 g sera sałatkowego typu feta
- 100 g tartej mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa, chili, suszony czosnek
Przygotowanie:
- Szpinak mrożony rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Świeży szpinak włożyć na patelnię i podgrzewać przez ok. 2 minuty aż zwiędnie.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (termoobieg lub góra/dół)
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto francuskie rozwinąć.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Ciasto posypać fetą, serem, a na tym rozłożyć małymi porcjami szpinak.
- Całość doprawić.
- Zwinąć w roladkę wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ją na około 15-20 plasterków.
- Ułożyć na przygotowanej blaszce z papierem.
- Wstawić do piekarnika i piec do przyrumienienia, przez ok. 30 minut.
- Smakują wybornie na ciepło i na zimno, świetnie skomponują się z ketchupem albo gotowym sosem tysiąca wysp.