Reklama

Reklama

Bataty na trzy sposoby

Przedstawiamy batata w trzech odsłonach, każdy przepis inspirowany jest innym kierunkiem świata. Indie, Meksyk czy Grecja, który kraj zagości na Twoim stole?

12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.

Indie

Składniki

  • 80 g szpinaku np. BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
  • puszka ciecierzycy
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z limonki
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Reklama

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje