Składniki na 4 porcje: - 2 bażanty, - sól, pieprz, - suszony tymianek, - 100 g bekonu, - 3 łyżki masła lub margaryny, - mała cebula, - 850 ml kiszonej kapusty, - łyżeczka cukru, - po 125 g zielonych i czarnych winogron, - 1/8 l szampana, - tłuszcz do formy Przygotowanie: Bażanty natrzeć pieprzem, solą i tymiankiem. Brytfankę nasmarować tłuszczem i ułożyć w niej bażanty (na grzbietach). Piersi obłożyć plasterkami bekonu. Włożyć do nagrzanego do 175 st. C piekarnika na 30 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pozostały tłuszcz rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim cebulę i kapustę. Dodać 1/8 litra wody, sól, cukier, pieprz i trochę tymianku. Przykryć i gotować 45 minut. Po 30 minutach z bażantów zdjąć plastry bekonu, a temperaturę zwiększyć do 200 st. C i piec dalsze 25 minut, od czasu do czasu polewając tłuszczem. Winogrona umyć, poprzekrawać i wypestkować. Bażanty wyjąć z piekarnika, ale trzymać w cieple. Sos spod bażantów przecedzić i wraz z winogronami i szampanem dodać do kapusty. Wszystko wymieszać i chwilę poddusić. Plasterki bekonu ułożyć na bażantach i serwować na kapuście. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 2560 kJ/611 kcal