Bazyliowe pesto
Dla miłośników włoskich smaków
Składniki:
- 400 g makaronu
- łyżka oliwy
- 4 kawałki chudej kiełbasy
- 350 g pomidorków koktajlowych
- 10 ładnych liści sałaty lodowej
- pieprz, sól
- pęczek bazylii
- 1/3 szklanki tartego sera
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki orzechów
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Wrzuć obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę na rozgrzaną na patelni oliwę. Smaż, mieszając, aż mięso nabierze brązowego koloru.
2. Przygotuj pesto. Zmiksuj bazylię, oliwę, ser, orzechy i czosnek. Dodaj sok z cytryny.
3. Wymieszaj z pesto ugotowany wcześniej makaron, podgrzej całość na patelni. Dodaj kiełbasę i pokrojone na połówki pomidorki. Przypraw do smaku pieprzem i solą. Danie wykładaj na rozłożone liście sałaty. Posyp listkami bazylii.