Reklama

Reklama

Bez w cieście

Kwiaty czarnego bzu są bardzo aromatyczne i drobniutkie. W chrupiącym cieście smakują bajecznie. Warto spróbować ich już teraz, bo sezon na tę wymyślną przystawkę trwa bardzo krótko.

Składniki

  • 15-30 baldach kwiatu
  • mąka
  • mleko
  • 2 jaja
  • sól
  • cukier puder
  • olej

Baldachy kwiatów oczyść i użyj na krótko po zebraniu (zwiędnięte kwiaty wyglądają nieestetycznie). 

Przygotuj ciasto naleśnikowe według zwykłego przepisu w głębokiej, wygodnej misce, tak by łatwo było zanurzać w niej szerokie kwiatostany bzu. Pamiętaj, że ciasto musi być dość gęste, by osadzało się na drobnych kwiatach, ale nie na tyle, żeby je obciążało.

Trzymając za łodyżkę zanurzaj kwiaty bzu w cieście i wrzucaj na rozgrzany olej. Gdy się zarumienią, wyjmij. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Zjadaj nim wystygną, wtedy są najbardziej chrupiące.

***

Zobacz także:

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: bez czarny

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje