Bezglutenowa pizza na spodzie z brokuła

Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw i według niektórych jedno z najsmaczniejszych. Doskonale nadaje się na zupy, sałatki, jako dodatek do drugiego dania czy zielonych koktajli. Można również użyć brokułu do wykonania bezglutenowej pizzy. Sprawdź przepis poniżej jak przygotować pyszną bezglutenową pizzę.

article cover
©123RF/PICSEL

Składniki:

©123RF/PICSEL

1 mała główka brokułów

2 jajka

¼ filiżanki parmezanu

¼ szklanki sera mozzarella

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczka przyprawy zioła włoskie

Dodatki:

¼ sosu do pizzy

1 szklanka startego sera

warzywa (opcjonalnie)

Sposób przyrządzania

©123RF/PICSEL

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem i posmaruj olejem. Odstaw na bok.

Brokuł umyj, podziel na różyczki i rozdrobnij. Możesz go zblendować. Umieść brokuły w dużej misce, przykryj, a następnie umieść na 2 minuty w mikrofalówce. Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej, blanszuj różyczki brokuła w gorącej wodzie przez minutę, następnie dokładnie odsącz z wody. Odstaw brokuły do schłodzenia, następnie przełóż na gazę i odciśnij tyle płynu, ile zdołasz. Odciśnięte brokuły przełóż do miski.

Dokładnie wymieszaj składniki

©123RF/PICSEL

Do miski dodaj jajka, parmezan, mozzarellę, sól, pieprz, zioła włoskie. Dokładnie wymieszaj składniki. Wyłóż ciasto na blachę i uformuj warstwę pizzy o grubości 1 cm. Piecz przez około 10-12 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika i dodaj sos do pizzy, ser i ulubione warzywa. Wstaw do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Przed podaniem delikatnie ostudź.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas