Bezglutenowe ciasto bez pieczenia
Oto przepis na pyszne ciasto, zrobione ze składników bezglutenowych.
Na warstwę owocową:
Na warstwę śmietanki kokosowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu ciasta umieszczamy w misie malaksera (z ostrzem w kształcie S) i dokładnie mielimy aż się połączą. Powinniśmy uzyskać masę, jak na kruche ciasto. Następnie wyklejamy nimi formę do ciasta, zostawiając wyższe brzegi. Jedną łyżeczkę agaru zagotowujemy w 1/3 szklanki wody. Wlewamy do musu jabłkowego, mieszamy i wylewamy mus na spód ciasta. Śmietankę kokosową ubijamy. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy minimum godzinę.
Autorka przepisów: Joanna Dronka - Skrzypczak, autorka strony dietaeliminacyjna.pl, partnerem bloga jest Instytut Mikroekologii w Poznaniu