Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Na idealne ciasto marchewkowe zachorowałyśmy wraz z moją przyjaciółką Klaudią. Ustaliłyśmy kryteria, które marchewkowiec musi spełniać, a ja pod koniec wakacji zaczęłam piec roślinne ciasta do niniejszej książki - pisze Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".


Kiedy przed jej wyjazdem na studia spotkałyśmy się na pożegnalnym wieczorku, przywiozłam kartonik z wilgotnymi blatami przełożonymi twarożkiem. I to był strzał w dziesiątkę. Przepis prezentuję poniżej (na 8 małych porcji)
Składniki
na ciasto
- 140 g mąki owsianej (bezglutenowej)
- 100 g mąki jaglanej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 3 marchewki (starte drobno)
- 175 g ksylitolu
- 2/3 szklanki oleju
- szczypta soli
- 1 garść posiekanych orzechów
- 1 garść napęczniałych rodzynek
Składniki
na twarożek
- 100 g naturalnego tofu
- 1 porcja bitej śmietany (str. 26)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 75 g ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
Składniki
dodatkowe
- orzechy włoskie lub pekan
Wykonanie:
Mąki przesiej dokładnie i zmieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz kakao i ponownie przesiej. Dodaj sól i wymieszaj.
W blenderze wymieszaj dobrze olej z ksylitolem i musem. Dodaj połowę marchewki i ponownie zmiksuj.
W misce połącz składniki suche i mokre i wymieszaj. Dodaj marchewkę oraz bakalie i dokładnie rozprowadź.
Przełóż masę do foremki o średnicy 18 cm i piecz 35 minut w 180°C.
W tym czasie przygotuj twarożek. Schłódź go w lodówce, aby stężał. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko za pomocą blendera.
Wystudzone ciasto przekrój na pół i przełóż twarożkiem.
Schładzaj w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj orzechami.

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem". Wydawnictwo Helion. Premiera: 13 lutego 2017.
"Słodkie sekrety..." to druga po bestsellerowej "Bez glutenu, bez wyrzeczeń" książka Weroniki Madejskiej, autorki bloga natchniona.pl. Tym razem na warsztat weszły bezglutenowe słodkości, wymyślone, stworzone i przetestowane przez autorkę, która od 12. roku życia stosuje dietę bezglutenową.