Reklama

Reklama

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Na idealne ciasto marchewkowe zachorowałyśmy wraz z moją przyjaciółką Klaudią. Ustaliłyśmy kryteria, które marchewkowiec musi spełniać, a ja pod koniec wakacji zaczęłam piec roślinne ciasta do niniejszej książki - pisze Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

Kiedy przed jej wyjazdem na studia spotkałyśmy się na pożegnalnym wieczorku, przywiozłam kartonik z wilgotnymi blatami przełożonymi twarożkiem. I to był strzał w dziesiątkę. Przepis prezentuję poniżej (na 8 małych porcji)

Reklama

Składniki na ciasto

  • 140 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 100 g mąki jaglanej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka musu jabłkowego
  • 3 marchewki (starte drobno)
  • 175 g ksylitolu
  • 2/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1 garść posiekanych orzechów
  • 1 garść napęczniałych rodzynek

Składniki na twarożek

  • 100 g naturalnego tofu
  • 1 porcja bitej śmietany (str. 26)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 75 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego


Składniki dodatkowe

  • orzechy włoskie lub pekan

Wykonanie:

Mąki przesiej dokładnie i zmieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz kakao i ponownie przesiej. Dodaj sól i wymieszaj.

W blenderze wymieszaj dobrze olej z ksylitolem i musem. Dodaj połowę marchewki i ponownie zmiksuj.

W misce połącz składniki suche i mokre i wymieszaj. Dodaj marchewkę oraz bakalie i dokładnie rozprowadź.

Przełóż masę do foremki o średnicy 18 cm i piecz 35 minut w 180°C.

W tym czasie przygotuj twarożek. Schłódź go w lodówce, aby stężał. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko za pomocą blendera.

Wystudzone ciasto przekrój na pół i przełóż twarożkiem.

Schładzaj w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj orzechami.

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem". Wydawnictwo Helion. Premiera: 13 lutego 2017.

"Słodkie sekrety..." to druga po bestsellerowej "Bez glutenu, bez wyrzeczeń" książka Weroniki Madejskiej, autorki bloga natchniona.pl. Tym razem na warsztat weszły bezglutenowe słodkości, wymyślone, stworzone i przetestowane przez autorkę, która od 12. roku życia stosuje dietę bezglutenową.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje