Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Na idealne ciasto marchewkowe zachorowałyśmy wraz z moją przyjaciółką Klaudią. Ustaliłyśmy kryteria, które marchewkowiec musi spełniać, a ja pod koniec wakacji zaczęłam piec roślinne ciasta do niniejszej książki - pisze Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".
Kiedy przed jej wyjazdem na studia spotkałyśmy się na pożegnalnym wieczorku, przywiozłam kartonik z wilgotnymi blatami przełożonymi twarożkiem. I to był strzał w dziesiątkę. Przepis prezentuję poniżej (na 8 małych porcji)
Wykonanie:
Mąki przesiej dokładnie i zmieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz kakao i ponownie przesiej. Dodaj sól i wymieszaj.
W blenderze wymieszaj dobrze olej z ksylitolem i musem. Dodaj połowę marchewki i ponownie zmiksuj.
W misce połącz składniki suche i mokre i wymieszaj. Dodaj marchewkę oraz bakalie i dokładnie rozprowadź.
Przełóż masę do foremki o średnicy 18 cm i piecz 35 minut w 180°C.
W tym czasie przygotuj twarożek. Schłódź go w lodówce, aby stężał. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko za pomocą blendera.
Wystudzone ciasto przekrój na pół i przełóż twarożkiem.
Schładzaj w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj orzechami.
Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem". Wydawnictwo Helion. Premiera: 13 lutego 2017.
"Słodkie sekrety..." to druga po bestsellerowej "Bez glutenu, bez wyrzeczeń" książka Weroniki Madejskiej, autorki bloga natchniona.pl. Tym razem na warsztat weszły bezglutenowe słodkości, wymyślone, stworzone i przetestowane przez autorkę, która od 12. roku życia stosuje dietę bezglutenową.