Bezmięsny gulasz
Lekki, pożywny, a zarazem sycący obiad.

Składniki
- puszka cieciorki gotowanej np. marki Jasmeen
- 1 duża papryka czerwona
- 2 pory
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól himalajska lub morska, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki czarnuszki, dowolny zestaw ziół np. zioła dalmatyńskie (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia)
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania
Na patelni zeszklij por w emulsji z wody i oleju rzepakowego. Następnie wrzuć pokrojone w paski warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i duś w niewielkiej ilości wody. Jak warzywa będą już miękkie dodaj ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach duszenia wrzuć przyprawy. Pozostaw pod przykryciem jeszcze przez parę minut.