Reklama

Reklama

Bezowa chmurka

Szlachetny smak, zniewalający aromat i piękny wygląd

Składniki dla: 8 porcji

Składniki na blaty

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag drobnego cukru
  • szczypta soli

Składniki na mus

  • 20 dag ciemnej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1/2 łyżki żelatyny
  • 7 dag masła
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • DEKORACJA: małe bezowe ciastka oraz owoce leśne


Sposób przygotowania

1. Dzień wcześniej przygotuj blaty: blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj 2 kółka (o śr. 19 cm). Białka ubij ze szczyptą soli oraz 1 łyżeczką soku z cytryny. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier. Ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.Kiedy piana z białek będzie już sztywna, domieszaj mąkę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100°C. Na każdy papierowy krążek na blasze wyłóż połowę masy bezowej. Delikatnie rozsmaruj ją równomierną warstwą. Wstaw do piekarnika i susz około godziny. Potem piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tak blaty bezowe do wystudzenia (najlepiej na noc). Gotowe bezy ostrożnie zdejmij z blachy.
2. Przygotuj mus: Żelatynę wymieszaj z 1-2 łyżkami wody i odstaw na kilka minut, by spęczniała. Czekoladę stop razem z masłem. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Masę przelej do miseczki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. 
3. Żółtka dodaj do masy czekoladowej. Utrzyj mikserem. Śmietanę i białka osobno ubij. Domieszaj do wystudzonej masy czekoladowej. Mocno ją schłodź. Kiedy mus zacznie tężeć, przełóż go do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij rozetki musu na obydwa bezowe blaty. Potem ułóż jeden na drugim. Udekoruj bezikami oraz owocami leśnymi.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje