Bezowa chmurka

Szlachetny smak, zniewalający aromat i piękny wygląd

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

1. Dzień wcześniej przygotuj blaty: blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj 2 kółka (o śr. 19 cm). Białka ubij ze szczyptą soli oraz 1 łyżeczką soku z cytryny. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier. Ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.Kiedy piana z białek będzie już sztywna, domieszaj mąkę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100°C. Na każdy papierowy krążek na blasze wyłóż połowę masy bezowej. Delikatnie rozsmaruj ją równomierną warstwą. Wstaw do piekarnika i susz około godziny. Potem piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tak blaty bezowe do wystudzenia (najlepiej na noc). Gotowe bezy ostrożnie zdejmij z blachy.
2. Przygotuj mus: Żelatynę wymieszaj z 1-2 łyżkami wody i odstaw na kilka minut, by spęczniała. Czekoladę stop razem z masłem. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Masę przelej do miseczki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. 
3. Żółtka dodaj do masy czekoladowej. Utrzyj mikserem. Śmietanę i białka osobno ubij. Domieszaj do wystudzonej masy czekoladowej. Mocno ją schłodź. Kiedy mus zacznie tężeć, przełóż go do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij rozetki musu na obydwa bezowe blaty. Potem ułóż jeden na drugim. Udekoruj bezikami oraz owocami leśnymi.

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas