Reklama

Reklama

Bezowe torciki

Pyszne, słodkie, owocowe!

Borówkowy z kremem limonkowym

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżki likieru cytrynowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 szkl. śmietany
  • kremówki
  • 1 limonka
  • 1 i 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 40 dag borówek

Sposób przygotowania

1. Śmietanę mocno podgrzej. Przelej do miseczki. Wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Wstaw do lodówki. 

2. Białka ubij z octem. Ciągle ubijając, wsyp cukier, a potem obie mąki. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Narysuj kółka (śr. ok. 20 cm). 

3. Bezę włóż do szprycy. Wyciśnij po 1/2 masy na każde kółko. Piecz 5 min w 180 st. Zmniejsz temp. do 140 st. Piecz 50 min. 

4. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj je do śmietany. Ubij. Blaty przełóż kremem i owocami. Skrop likierem. Udekoruj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje