Bezowe torciki
Pyszne, słodkie, owocowe!

Borówkowy z kremem limonkowym
Składniki
- 6 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 łyżki likieru cytrynowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 szkl. śmietany
- kremówki
- 1 limonka
- 1 i 1/2 tabliczki białej czekolady
- 40 dag borówek
Sposób przygotowania
1. Śmietanę mocno podgrzej. Przelej do miseczki. Wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Wstaw do lodówki. 2. Białka ubij z octem. Ciągle ubijając, wsyp cukier, a potem obie mąki. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Narysuj kółka (śr. ok. 20 cm). 3. Bezę włóż do szprycy. Wyciśnij po 1/2 masy na każde kółko. Piecz 5 min w 180 st. Zmniejsz temp. do 140 st. Piecz 50 min. 4. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj je do śmietany. Ubij. Blaty przełóż kremem i owocami. Skrop likierem. Udekoruj.

Wiśniowy z czekoladą
Składniki
- 4 jajka + 2 białka
- 40 dag wiśni
- 40 dag mascarpone
- 1 szkl. + 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 tabliczka czekolady
- 4 łyżki wiśniówki
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wstaw do lodówki. 4 białka połącz z sokiem i solą. Ubij, porcjami dosypując 1 szkl. cukru. 2. Pianę połącz mąką. Na blasze przykrytej pergaminem narysuj 3 kółka (śr. 15-16 cm). Posmaruj je bezą. Piecz 1 godz. w 130 st. Ostudź. 3. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Ubij 2 białka i połącz z żółtkami oraz serkiem. Wiśnie umyj, osusz, odłóż 1/3, resztę wydryluj. 4. Czekoladę zetrzyj. Blaty bezowe przełóż kremem, owocami oraz czekoladą. Skrop likierem. Udekoruj odłożonymi wiśniami.