Bezowe torciki
Pyszne, słodkie, owocowe!
Borówkowy z kremem limonkowym
Sposób przygotowania
1. Śmietanę mocno podgrzej. Przelej do miseczki. Wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Wstaw do lodówki.
2. Białka ubij z octem. Ciągle ubijając, wsyp cukier, a potem obie mąki. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Narysuj kółka (śr. ok. 20 cm).
3. Bezę włóż do szprycy. Wyciśnij po 1/2 masy na każde kółko. Piecz 5 min w 180 st. Zmniejsz temp. do 140 st. Piecz 50 min.
4. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj je do śmietany. Ubij. Blaty przełóż kremem i owocami. Skrop likierem. Udekoruj.
Wiśniowy z czekoladą
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wstaw do lodówki. 4 białka połącz z sokiem i solą. Ubij, porcjami dosypując 1 szkl. cukru.
2. Pianę połącz mąką. Na blasze przykrytej pergaminem narysuj 3 kółka (śr. 15-16 cm). Posmaruj je bezą. Piecz 1 godz. w 130 st. Ostudź.
3. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Ubij 2 białka i połącz z żółtkami oraz serkiem. Wiśnie umyj, osusz, odłóż 1/3, resztę wydryluj.
4. Czekoladę zetrzyj. Blaty bezowe przełóż kremem, owocami oraz czekoladą. Skrop likierem. Udekoruj odłożonymi wiśniami.