Beztłuszczowe ciasto niedzielne
Wspaniale pachnie i smakuje. Babkę z musem jabłkowym pieczemy bez dodatku masła czy innego tłuszczu. Nie jest aż tak kaloryczna, więc ci, którzy są aktualnie na diecie, mogą jej spróbować podczas majówkowego pikniku.
Smakowite i pachnące ciasto swój aromat zawdzięcza jabłkom i wanilii. Możemy tu także dodać sproszkowany cynamon lub cząstki sezonowych owoców.
Do przygotowania tej babki potrzebujemy: 3 jajka, 50 g brązowego cukru, 100 g niesłodzonego domowego musu jabłkowego (można po prostu uprażyć dwa starte jabłka w garnuszku z łyżką wody), 200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml odtłuszczonego mleka, 1 łyżkę rumu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy ciasto.
Jajka ucieramy z cukrem tak długo, aż masa będzie gładka i nabierze kremowej barwy. Dodajemy następnie mus jabłkowy, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy mleko i rum i dokładnie mieszamy.Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej foremki. Pieczemy 40 do 50 minut. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem: wyjęty z ciasta powinien być suchy.
Mus jabłkowy idealnie zastępuje masło w tym przepisie, co powoduje, że ciasto nie jest zbyt kaloryczne. Opcjonalnie można dodać jabłko pokrojone w kostkę lub rabarbar pokrojony w słupki. Aromat poprawi wkruszona laska wanilii. (PAP Life)