Biała czekolada na gorąco

Gdy myślisz o czekoladzie na gorąco, najprawdopodobniej masz przed oczami tę ciemną. Mało kto wie, że z białych tabliczek można stworzyć równie smakowity deser, słodki i rozkosznie rozgrzewający.

Można uzupełnić deser dodatkami, ale z umiarem - jest naprawdę słodki
Można uzupełnić deser dodatkami, ale z umiarem - jest naprawdę słodki123RF/PICSEL

1. W rondelku umieszczamy czekoladę podzieloną na mniejsze części, zalewamy ją mlekiem i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy całość na niewielkim ogniu, często mieszając i pilnując, by się nie przypaliła.

2. Przelewamy rozpuszczony napój do wysokich szklanek/pucharków. Możemy uzupełnić czekoladę np. dodatkiem cynamonu. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno. Przekładamy otrzymaną masę do szprycy/rękawa cukierniczego i wyciskamy na wierzchu gorącej czekolady. Pijemy, póki jest ciepła. Możemy też uprościć sobie pracę i wykorzystać gotową bitą śmietanę w spray'u.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas