Biała kiełbasa pieczona z szalotką i rozmarynem
Białą kiełbasę najczęściej jemy z białym barszczem, żurkiem lub w postaci grillowanej. A jak będzie smakowała pieczona z ziołami? Warto wypróbować poniższy przepis - z pieczonymi ziemniaczkami smakuje wprost wyśmienicie.
- Dobrą kiełbasę coraz trudniej dostać, ale jeśli to się uda, spróbujcie ją upiec, bo smakuje wtedy naprawdę wybornie. Zwłaszcza ta upieczona za świeżym rozmarynem - zachęca twórca przepisu Mariusz Wachowicz, dziennikarz i bloger kulinarny.
Składniki: 5 kawałków białej kiełbasy, 3 szalotki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, 1 łyżka miodu, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu, 2 gałązki świeżego rozmarynu, oliwa.
Sposób przygotowania: kiełbasę opłukać zimna wodą, podzielić na pętka, a każde z nich naciąć w poprzek kilku miejscach. Do szklanki wlać 8 łyżek oliwy z oliwek, dodać miód, majeranek, sól, pieprz oraz dwa przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Połowę w ten sposób przygotowanej mieszaniny wlać na dno naczynia żaroodpornego i wyłożyć na nią kiełbasę (nacięciami do góry). Wierzch posypać pokrojoną w piórką szalotką i polać pozostałą oliwą.
Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 10 minut.
Dochód ze sprzedaży książki kulinarnej "5 pór roku w kuchni" napisanej przez Wachowicza wspiera jego rehabilitację, której wymaga po wszczepieniu stymulatora pnia mózgu. Dziennikarz uległ bardzo poważnemu wypadkowi rowerowemu, po którym zapadł w śpiączkę na kilka tygodni. Aby mógł powrócić do pełnego zdrowia, wymaga ośmiogodzinnej, codziennej rehabilitacji, co wiąże się z ogromnymi kosztami. Jego rodzina i przyjaciele postanowili w jego imieniu wydać książkę z jego niezwykle oryginalnymi przepisami, w których znajdziemy odważne połączenia smaków czy klasyczne potrawy z nutą modernizmu.