Białe kulki deserowe
Białe kulki deserowe smakują i wyglądają jak wyroby z cukierni, ale mają tę przewagę, że ich skład jest prosty, naturalny i zdrowy. Kulki mocy z kaszy jaglanej sprawdzą się jako deser lub drugie śniadanie na słodko. Białe kulki deserowe z pewnością przypadną ci do gustu!

Składniki
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych + do obtoczenia
- 2 łyżki płynnego miodu lub słodkiego syropu (z daktyli, klonowego lub z agawy)
Białe kulki deserowe - przygotowanie
Kaszę wyjmujemy z woreczków, umieszczamy na gęstym sicie i przelewamy gorącą wodą, aby zniwelować charakterystyczny smak goryczki.Sparzoną kaszę zalewamy w garnku niewielką ilością zimnej wody i gotujemy, aż kasza wchłonie płyn. Pilnujemy, żeby się nie przypaliła. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy dalej. Dodajemy szklankę wiórków, mieszamy, gdy kasza wchłonie mleko, zdejmujemy ja z ognia, dodajemy miód. lub/i syrop, ponownie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.Z przestudzonej masy (powinna być dość gęsta) formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki i chłodzimy min. dwie godziny.
Sprawdź też przepisy na desery:
Zobacz również: