Reklama

Ślimaczki cynamonowe

Ślimaczki cynamonowe są przepysznym deserem. Mięciutkie ciasto drożdżowe przeplatane cynamonem z pewnością przypadnie ci do gustu. Ślimaczki cynamonowe przygotowuje się szybko, piecze się jedynie 30 minut.


Składniki - ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 40 g masła rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 40 g masła miękkiego

Składniki - polewa:

  • 40 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g serka kremowego
  • 1 szczypta soli
  • 3 krople esencji waniliowej
  • 3 łyżki mleka

Ślimaczki cynamonowe - przygotowanie

1. Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2. Wymieszać w dużym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną, pozostały cukier, pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i jajko, na koniec dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość na około 60 minut.

3. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować, lekko zagnieść,  razie potrzeby podsypując mąką i rozwałkować na prostokąt.

Reklama

4. Prostokąt posmarować miękkim masłem, posypać cukrem i cynamonem, zwinąć w rulon i kroić na równe kawałki.

5. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kawałki ciasta wzorkiem do góry jeden, koło drugiego, zostawiając między nimi odstępy.

6. Ślimaczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby podrosły.

7. Wyrośnięte ślimaczki piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przy grzaniu góra-dół przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

8. Po wyciągnięciu z piekarnika studzić w foremce, w międzyczasie przygotować polewę: masło, cukier puder, serek kremowy, sól, esencję waniliową i mleko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, dekorować przestudzone ślimaczki.

Sprawdź też inne przepisy na ciasta:

Blok czekoladowy

Proste ciasto czekoladowe

Ciasto drożdżowe z owocami

Zobacz materiał wideo:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | drożdże | desery | cynamon
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy