Ślimaczki cynamonowe
Ślimaczki cynamonowe są przepysznym deserem. Mięciutkie ciasto drożdżowe przeplatane cynamonem z pewnością przypadnie ci do gustu. Ślimaczki cynamonowe przygotowuje się szybko, piecze się jedynie 30 minut.
Ślimaczki cynamonowe - przygotowanie
1. Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
2. Wymieszać w dużym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną, pozostały cukier, pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i jajko, na koniec dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość na około 60 minut.
3. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować, lekko zagnieść, razie potrzeby podsypując mąką i rozwałkować na prostokąt.
4. Prostokąt posmarować miękkim masłem, posypać cukrem i cynamonem, zwinąć w rulon i kroić na równe kawałki.
5. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kawałki ciasta wzorkiem do góry jeden, koło drugiego, zostawiając między nimi odstępy.
6. Ślimaczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby podrosły.
7. Wyrośnięte ślimaczki piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przy grzaniu góra-dół przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
8. Po wyciągnięciu z piekarnika studzić w foremce, w międzyczasie przygotować polewę: masło, cukier puder, serek kremowy, sól, esencję waniliową i mleko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, dekorować przestudzone ślimaczki.
Sprawdź też inne przepisy na ciasta:
Zobacz materiał wideo: