Ślimaczki cynamonowe

Ślimaczki cynamonowe są przepysznym deserem. Mięciutkie ciasto drożdżowe przeplatane cynamonem z pewnością przypadnie ci do gustu. Ślimaczki cynamonowe przygotowuje się szybko, piecze się jedynie 30 minut.

Ślimaczki cynamonowe to pyszne drożdżowe bułeczki na każdą okazję
Ślimaczki cynamonowe to pyszne drożdżowe bułeczki na każdą okazjęINTERIA.PL

Ślimaczki cynamonowe - przygotowanie

1. Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2. Wymieszać w dużym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną, pozostały cukier, pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i jajko, na koniec dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość na około 60 minut.

3. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować, lekko zagnieść,  razie potrzeby podsypując mąką i rozwałkować na prostokąt.

4. Prostokąt posmarować miękkim masłem, posypać cukrem i cynamonem, zwinąć w rulon i kroić na równe kawałki.

5. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kawałki ciasta wzorkiem do góry jeden, koło drugiego, zostawiając między nimi odstępy.

6. Ślimaczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby podrosły.

7. Wyrośnięte ślimaczki piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przy grzaniu góra-dół przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

8. Po wyciągnięciu z piekarnika studzić w foremce, w międzyczasie przygotować polewę: masło, cukier puder, serek kremowy, sól, esencję waniliową i mleko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, dekorować przestudzone ślimaczki.

Sprawdź też inne przepisy na ciasta:

Zobacz materiał wideo:

Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rollsInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas