Biały barszcz z chrzanem
Taki barszcz powinien gościć na naszych stołach nie tylko od święta.

Składniki
- 10 dkg chudego, wędzonego boczku,
- ziemniaki,
- marchewka,
- seler,
- cebula,
- tarty chrzan (może być ze słoiczka),
- maślanka,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- odrobina majeranku,
- sól,
- pieprz,
- czosnek,
- 2 jajka na twardo,
- śmietanka słodka,
- olej.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie marchewkę, seler. Jarzyny wraz boczkiem, liściem laurowym, zielem angielskim gotujemy do miękkości jarzyn. Cebule płuczemy, kroimy na drobno i podsmażamy na oleju. Gdy jarzyny będą miękkie , wyciągamy boczek (można go ewentualnie pokroić i dodać do zupy), wrzucamy do wywaru cebulę, chrzan i maślankę, czosnek, sól, pieprz, majeranek. Gotowy barszcz doprawiamy śmietanką i podajemy z jajkiem.