Bigos
Świąteczny przepis.

Składniki:
- 2,5 kg kapusty kiszonej
- 20 dag kiełbasy wędzonej
- 10 dag boczku wędzonego
- 20 dag wołowiny
- 10 dag mięsa drobiowego
- 10 dag wieprzowiny
- 4 cebule
- garść suszonych grzybów
- 3 dag słoniny
- suszone śliwki
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3 owoce jałowca
- cukier sól pieprz
Przygotowanie:
1. Umyj grzyby, zalej wodą, mocz godzinę. Śliwki pokrój, zalej winem, odstaw. Mięso umyj, włóż do garnka, zalej 1 l wody, gotuj 20 minut, dodaj grzyby z wodą, w której się moczyły, liście laurowe, ziele angielskie, gotuj kolejne 20 minut. Kiełbasę, boczek i cebulę pokrój, podsmaż na słoninie. Z wywaru wyjmij mięso, pokrój w kostkę.
2. Kapustę odciśnij, nie wylewaj soku, pokrój. Włóż do garnka z grubym dnem, zalej połową wywaru, włóż jałowiec, mięso, kiełbasę z boczkiem i cebulą, grzyby, duś. Dolewaj wywar. Dodaj wino ze śliwkami, przypraw, duś. Bigos duś przez kilka dni po pół godziny.