Bigos

Świąteczny przepis.

Bigos na świątecznym stole
Bigos na świątecznym stole 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2,5 kg kapusty kiszonej
  • 20 dag kiełbasy wędzonej
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 20 dag wołowiny
  • 10 dag mięsa drobiowego
  • 10 dag wieprzowiny
  • 4 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 3 dag słoniny
  • suszone śliwki
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 owoce jałowca
  • cukier sól pieprz

Przygotowanie:

1. Umyj grzyby, zalej wodą, mocz godzinę. Śliwki pokrój, zalej winem, odstaw. Mięso umyj, włóż do garnka, zalej 1 l wody, gotuj 20 minut, dodaj grzyby z wodą, w której się moczyły, liście laurowe, ziele angielskie, gotuj kolejne 20 minut. Kiełbasę, boczek i cebulę pokrój, podsmaż na słoninie. Z wywaru wyjmij mięso, pokrój w kostkę.

2. Kapustę odciśnij, nie wylewaj soku, pokrój. Włóż do garnka z grubym dnem, zalej połową wywaru, włóż jałowiec, mięso, kiełbasę z boczkiem i cebulą, grzyby, duś. Dolewaj wywar. Dodaj wino ze śliwkami, przypraw, duś. Bigos duś przez kilka dni po pół godziny.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas