Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Łatwy deser na weekendowe popołudnie.

Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z cukrem na puch. Ucierając dalej, dodaj kolejno jajka. 

2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj do masy jajecznej w dwóch partiach. Wlej mleko i esencję waniliową. Zmiksuj na gładkie ciasto. 

3. Dwie tortownice o średnicy 20-22 cm natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozdziel ciasto na pół i przełóż do tortownic. Wyrównaj wierzchy. 

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw ciasto i piecz 30-35 minut, aż będzie sprężyste pośrodku. Ostudź na kratce. 

5. Gdy biszkopty całkowicie wystygną, ubij kremówkę. Nie dodawaj cukru lub dodaj jego niewielką ilość. Ciasto i konfitura są wystarczająco słodkie. 

6. Ułóż jeden biszkopt na paterze. Posmaruj go konfiturą. Wyłóż 3/4 śmietany. Przykryj drugim biszkoptem. Udekoruj go resztą śmietany i połówkami truskawek.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas