Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Łatwy deser na weekendowe popołudnie.

Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka esencji waniliowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g konfitury truskawkowej
- 300 ml śmietany 30-36 proc.
- świeże truskawki
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj z cukrem na puch. Ucierając dalej, dodaj kolejno jajka. 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj do masy jajecznej w dwóch partiach. Wlej mleko i esencję waniliową. Zmiksuj na gładkie ciasto. 3. Dwie tortownice o średnicy 20-22 cm natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozdziel ciasto na pół i przełóż do tortownic. Wyrównaj wierzchy. 4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw ciasto i piecz 30-35 minut, aż będzie sprężyste pośrodku. Ostudź na kratce. 5. Gdy biszkopty całkowicie wystygną, ubij kremówkę. Nie dodawaj cukru lub dodaj jego niewielką ilość. Ciasto i konfitura są wystarczająco słodkie. 6. Ułóż jeden biszkopt na paterze. Posmaruj go konfiturą. Wyłóż 3/4 śmietany. Przykryj drugim biszkoptem. Udekoruj go resztą śmietany i połówkami truskawek.