Najzdrowsze dwa sery na świecie. Kupisz je także w Polsce
Sery to produkty spożywcze, które mają wielu fanów na całym świecie. Smakosze zajadają się różnymi rodzajami, ale tylko dwa z nich są naprawdę zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Na szczęście zarówno jeden, jak i drugi, są dostępne w Polsce.

Grecy wiedzą, co dobre. Feta najzdrowszym z serów
Feta. Okazuje się, że to królowa serów pod względem zdrowia. Ten grecki ser jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia. To właśnie ten minerał jest kluczowy dla zdrowia kości, zębów i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
W porównaniu z twardymi serami żółtymi, feta ma mniej kalorii i tłuszczu, a jednocześnie dostarcza istotnych mikroelementów.
Warto wiedzieć, decydując się na fetę, że ta oryginalna, tradycyjna jest produkowana z mleka owczego lub mieszanki owczo-koziej.
Dzięki temu zawiera mniej laktozy, a jej białka są łagodniejsze dla układu pokarmowego.
To ważna informacja dla osób z nietolerancją laktozy lub lekkimi problemami trawiennymi.
Feta to ser dojrzewający, produkowany metodą fermentacji. Dzięki temu zawiera naturalne probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność, a do tego znajdziemy w tym serze sporo witamin i innych minerałów, prócz wapnia.
Zawiera również fosfor, witaminy z grupy B (zwłaszcza B2 i B12), cynk oraz selen.
Co z twardymi serami? Włochy na pierwszym miejscu

Jeżeli jednak zapragniemy zjeść twardy ser, warto wybrać parmezan (Parmigiano Reggiano), czyli włoski klasyk, który łączy intensywny smak z wyjątkową wartością odżywczą.
To parmezan zawiera aż ok. 35-40% białka, a przy tym posiada ogromną dawkę wapnia - około 1,2 g na 100 g sera. To czyni go idealnym wyborem dla osób dbających o kości, zęby i masę mięśniową.
Podobnie jak feta, ma niską zawartość laktozy. Dzięki długiemu procesowi dojrzewania, który trwa minimum 12 miesięcy, laktoza w parmezanie ulega niemal całkowitemu rozkładowi.
Parmezan ma jeszcze jedną zaletę. Zawiera on mniej tłuszczu niż cheddar czy gouda - średnio ok. 27-29%, a przez to może być używany z rozwagą u osób na diecie.
Podobnie jak feta zawiera także witaminy z grupy B (w tym B12), cynk, fosfor i magnez.