Biszkoptowa rolada porzeczkowa

Rozpływa się w ustach!

Rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Żółtka utrzyj z połową cukru kryształu. Białka ubij na sztywną pianę z resztą cukru. Połącz masy, delikatnie wmieszaj mąkę z kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 180 st. ok. 12 minut. Ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę i razem z nią zroluj. 

2. Porzeczki opłucz, osącz, odszypułkuj. 150 ml kremówki ubij na sztywno. Wymieszaj z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namocz, odciśnij, a następnie podgrzej w reszcie kremówki. Gdy się rozpuści, wmieszaj do przygotowanego kremu. 

3. Wystudzone ciasto rozwiń, posmaruj kremem. Rozłóż porzeczki. Biszkopt ponownie zroluj i owiń w folię spożywczą. Odstaw do lodówki do stężenia. W tym czasie białą polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Stężałą roladę wyjmij z folii, ozdób polewą

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas