Reklama

Reklama

Biszkoptowa rolada porzeczkowa

Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 14 dag mąki
  • 3 dag kakao
  • 15 dag porzeczek
  • 200 ml kremówki
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • 7 dag cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 płatki żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki)
  • biała polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

1. Żółtka utrzyj z połową cukru kryształu. Białka ubij na sztywną pianę z resztą cukru. Połącz masy, delikatnie wmieszaj mąkę z kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 180 st. ok. 12 minut. Ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę i razem z nią zroluj. 

Reklama

2. Porzeczki opłucz, osącz, odszypułkuj. 150 ml kremówki ubij na sztywno. Wymieszaj z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namocz, odciśnij, a następnie podgrzej w reszcie kremówki. Gdy się rozpuści, wmieszaj do przygotowanego kremu. 

3. Wystudzone ciasto rozwiń, posmaruj kremem. Rozłóż porzeczki. Biszkopt ponownie zroluj i owiń w folię spożywczą. Odstaw do lodówki do stężenia. W tym czasie białą polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Stężałą roladę wyjmij z folii, ozdób polewą

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje